FOTO: Cijela Hrvatska sjeća se Vukovara

Vijesti 17. stu 201720:37 > 20:37
Podijeli:
Izvor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

U Vukovaru je sve spremno kako bi obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 26. obljetnice stradanja toga grada u Domovinskom ratu u subotu prošlo u najboljem redu i s dužnim pijetetom prema žrtvama agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi 1991. godine.

Iako su u grad već počeli pristizati brojni domoljubi iz svih krajeva Hrvatske koji će proći u koloni sjećanja od vukovarske bolnice do 5,5 kilometara udaljenog Memorijalnog groblja iz Domovinskog rata kako bi odali počast stradalima u obrani Vukovara, u gradu je stanje mirno i ne osjeća se prevelika užurbanost kakve je bilo prijašnjih godina.

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara obilježava se i u drugim hrvatskim gradovima

Varaždin

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara obilježen je u petak u Varaždinu te je tom prigodom gradonačelnik Ivan Čehok rekao da ni oprost ni kajanje ne smiju dovesti do zaborava, a varaždinski župan Radimir Čačić istaknuo je doprinos pripadnika varaždinskih postrojba obrani toga grada.

Na gradskom Trgu kralja Tomislava okupili su se mnogi građani i osnovnoškolci te najviši županijski i gradski dužnosnici, među kojima i gradonačelnik Ivan Čehok.

“Varaždinci su tih ratnih dana bili među najbrojnijim braniteljima grada-heroja i podnijeli žrtvu kao i vukovarsko stanovništvo, a to pokazuje da smo tada bili spremni i odlučni obraniti domovinu, kao što smo danas spremni graditi je u miru. Zapalit ćemo svijeće jer one uvijek rastjeruju tamu. Tih smo godina palili svijeće u našim oknima, a sada ćemo to isto učiniti na našem Korzu”, rekao je gradonačelnik.

Dodao je da se rijetko kad u povijesti dogodi da cijeli jedan grad gine i da se uništava kako bi mogla živjeti domovina, a to su učinili Vukovarci sa svima onima koji su sa strane dolazili braniti Vukovar.

“Zbog toga je njihovo herojsko djelo još i veće, i još trajnije zapisano u zajedničko sjećanje ovoga naroda. Budimo svi zajedno ponosni na Vukovar”, istaknuo je Čehok.

Varaždinski župan Radimir Čačić istaknuo je kako ponos koji svi zajedno osjećaju i dijele s građanima cijele Hrvatske, a posebno s građanima Vukovara, u sebi sadržava jednu posebnu i naglašenu komponentu.

“To je ponos Varaždina i Varaždinske županije, ali i susjednog Međimurja, jer pripadnici policijskih postrojba PU Varaždin, koja je tada obuhvaćala i Međimurje, bili su daleko najbrojniji u sastavu obrane Vukovara, osim samih građana toga grada”, podsjetio je župan, ističući kako je 1121 pripadnik varaždinskih postrojba branio Vukovar, 21 pripadnik tih postrojba je poginuo u Vukovaru, 67 ih je ranjeno, a 119 ih je završilo u zarobljeništvu.

“To se premalo i rijetko spominje, to je činjenica nedovoljna poznata u Hrvatskoj, no u Vukovaru svaki građanin jako dobro zna te brojke i zna koliki su doprinos u obrani grada dali upravo hrabri ljudi s našega područja. Mi smo danas ovdje u počast i zahvalnost svima njima”, dodao je Čačić.

Učenici iz svih varaždinskih osnovnih škola ispred Gradske vijećnice, u znak sjećanja na žrtvu grada-heroja, lampionima su napisali ime grada Vukovara.

Osijek

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca ispred spomenika hrvatskome domobranu u Osijeku je u petak navečer obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara.

Vijence su položila izaslanstva Osječko-baranjske županije i grada Osijeka te Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Župan Ivan Anušić (HDZ) podsjetio je kako je borba vukovarskih branitelja, koji su zaustavili i slomili najteži nalet srpske vojske, nemjerljivo pomogla obrani osječkog područja.
Istaknuo je kako još ima “previše onih koji su, ne poštujući nikakve ratne konvencije, 90-ih godina okrvavili ruke nad hrvatskim narodom, a još su oko nas, rade u državnim tvrtkama i imaju sve blagodati ove države kao da su se borili za nju, a ne protiv nje”.
“Ti ljudi, koji su se iživljavali nad našim civilima, nikada ne mogu dobiti oprost i trebaju završiti ondje gdje im je mjesto. Od toga ne smijemo odustati jer Židovi i danas traže naciste iz Drugoga svjetskog rata”, istaknuo je Anušić.

Osječka dogradonačelnica Žana Gamoš (HNS) rekla je kako je, uz stalno sjećanje na žrtvu Vukovara, zadaća ostatka Hrvatske pomoći mladima koji žele ostati i graditi svoju budućnost u Vukovaru.

U tradicionalnom paljenju više od osam tisuća svijeća duž Vukovarske ulice u Osijeku u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara sudjelovali su i učenici 34 osječke osnovne i srednje škole.

Izvor : Davor Javorovic/PIXSELL

Slavonski Brod

Paljenjem svijeća u Vukovarskoj ulici i zajedničkom molitvom za sve žrtve Vukovara, kao i sve ostale žrtve Domovinskog rata diljem Hrvatske Brođani su obilježili Dan sjećanja na žrtvu Vukovara.

Izvor : Ivica Galovic/ PIXSELL

Split

Građai su upalili svijeće za Vukovar u Vukovarskoj ulici.

Izvor : Miranda Cikotic/PIXSELL

Čakovec

Održan je mimohod sjećanja i zapaljene su svijeće za Vukovar pod nazivom “I u mom gradu Vukovar svijetli”.

Bjelovar

U znak sjećanja na vukovarske žrtve u Domovinskom ratu predstavnici Grada Bjelovara s učenicima srednjih škola i udrugama proizašlim iz Domovinskog rata obilježili su taj dan paljenjem svijeća u Vukovarskoj ulici, korzu, te u središnjem gradskom parku na Trgu Eugena Kvaternika Photo.

Izvor : Damir Spehar/PIXSELL