"Mladi odlaze zbog ustaša i partizana"

Vijesti 18. stu 201710:07 > 10:16
N1

Gost Novog dana povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara bio je Nikica Burić, zamjenik zapovjedištva na Sajmištu u Vukovaru koji se prisjetio kako je izgledao život u ratom pogođenom gradu te kako se danas osjeća.

“Da, osjećam se kao da je bilo jučer. Bile su dvije opcije, ili predaja ili proboj. Imali smo garanciju, pregovaralo se sa Šljivančaninom o tome što će se dogoditi s ranjenicima u bolnici. Dobili smo garanciju da će biti sve u redu. No, slijed događaja je bio takav da međunarodna zajednica nije ispoštovala dogovor, civili su mučki ubijeni”, prisjetio se Burić, zamjenik zapovjedištva 1. bojne Sajmište u kojoj je bio 871 borac. “Bilo je 36 HOS-ovaca i 35 MUP-ovaca. Sajmište je bilo specifično, borba prsa u prsa, borba za svaku kuću i ulicu. Kada smo išli u proboj 141 borac je završio u logoru”, rekao je Burić koji je opisao i kako se našao u Vukovaru.

“1991. godine sam imao specijalnu obuku u Žumberku. Nakon obuke sam se vratio kući, rodtelji su mi bili u Njemačkoj. Razgovarao sam s prijateljem i rekao sam mu da ću ići ili u Vukovar ili u Osijek. Nama su civili bili najveći problem, nama je hrana dolazila na prve linije, a tamo su bili i civili”, prisjetio se Burić koji je bio upitan kako su borci danas zadovoljni životom u Vukovaru.

“Nisu zadovoljni, očekivali su da će Vukovar biti drugačiji. Baš kao i ja. Ne samo u Vukovaru, nego i u Hrvatskoj. Borili smo se da imamo svoju državu, da svaki čovjek dostojanstveno živi, a ne da mladi odlaze iz Hrvatske. Iz Vukovara je 2700 ljudi otišlo u inozemstvo, a još 1000 ih je otišlo u veće gradove Hrvatske zbog posla. Djeca boraca koji su krvarili nemaju posla u Hrvatskoj, već idu u Irsku.

Izgradnja je napravljena, radi se vodotoranj, ali zar ne bi bilo bolje da se otvaraju radna mjesta i da se privlače investitori..”, smatra Burić koji dodaje da se može oprostiti ali se ne može zaboraviti.

Na pitanje zašto mladi odlaze, Burić je odgovorio: “Zbog ustaša i partizana”.

“Ratni zločinci su poznati, šeću po ulicama, ženama koje su silovane se smiju na ulici… Samo su glavna trojica dobila kazne, drugi nisu osuđeni za zločine u Vukovaru. Mladi moraju znati kako je Hrvatska nastala, nastala je u krvi, suzama i znoju. 15.000 je položilo život, to je bio obrambeni rat”, zaključio je Nikica Burić.

Tijek događanja u Vukovaru pratimo UŽIVO.