'Odluku Haškog suda dužni smo poštovati'

Vijesti 27. stu 201711:00 > 11:13
N1

Mario Mažić iz Inicijative mladih za ljudska prava komentirao je zahtjev za pokretanjem opoziva predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Inicijativa mladih poslala je otvoreno pismo predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću te predsjednicima klubova zastupnika u kojem traže ‘pokretanje postupka za utvrđivanje posebne odgovornosti Predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović zbog njenih izjava o šestorici bosansko-hercegovačkih Hrvata koji u Haagu još uvijek čekaju presude za ratne zločine tijekom rata u BiH’. 

”Imamo situaciju da ona s najviše političke funkcije u državi ima neprihvatljiv istup prema pravosudnom tijelu. Odmah da kažem, nemamo očekivanja da će ovo rezultirati opozivom, niti smatramo da to tako treba, ali smatramo da se o tome treba raspravljati u parlamentu”, kazao je Mažić za N1.

”Želimo vidjeti gdje je ta granica koju politički lideri ne smiju prijeći kod pritiska na pravosudna tijela. Sjećamo se Čačića koji je sa saborske govonrnice govorio da se nada oslobađanju Norca. Vidjeli smo sličan diskurs od političkog vrha Srbije kad je u pitanju presuda Mladiću. Trebamo naći granicu odgovornosti”.

Je li taj stav nepoštivanje Haškog suda? Je li Hrvatska digla ruke od Haškog suda?

”Sigurno previše očekujemo. Pomirenje je širok društveni proces, i sud može dati malen doprinos”.

Procesi traju dugo…

”Sigurno da to nije dobro. Bolje je da procesi traju kraće, ali konkretan predmet protiv Prlića je najobimniji predmet ikad suđen na međunarodnom sudu. Hrvatska ne smije odustati, mi smo prihvatili Haški sud i tu nema odustajanja. On je dio naše sudbene vlasti. Moramo se držati pravorijeka koji ovaj sud donese i naša pravosudna tijela bi trebala korisiti arhivu Haškog suda za daljnje procesuiranje ratnih zločina”.

Što očekujete od presude u srijedu?

”Nemamo očekivanja, presudu donosi sudsko vijeće, ona će biti kakva bude i mi smo je dužni poštovati. Možemo je komentirati, ali ona je legalan sudski pravorijek i treba nam biti putokaz za daljnje postupanje”.

Kako će se ta odgovornost protumačiti ako dođe do osuđujuće presude?

”Govori se o “sve ili ništa”. Prvo, sudi se pojedincima. Koncept udruženog zločinačkog poduhvata je značajan, ali nije u centru pažnje. Utvrđeno je da je RH sudjelovala u ratu u BiH i odgovornost već postoji. Pravljenje ludim nam ne radi uslugu”.

Kod koga to prolazi?

”Kod domaće javnosti. Takvo ponašanje nas sramoti međunarodno, kao što sramoti i Beograd i Banja Luku”.

Smatrate li da je sud podložan pritisku javnosti?

”Nijedna institucija koju čine ljudi nije sasvim otporna na pritiske”.