"Ja bih zaključio da će presude bh. šestorki biti potvrđene"

Vijesti 28. stu 201712:58 > 12:58
N1

Sutrašnju presudu šestorici bosansko-hercegovačkih Hrvata za ratne zločine pred sudom u Haagu komentirao je za N1 odvjetnik Anto Nobilo.

Nobilo je pred sudom u Haagu branio Tihomira Blaškića, kojega je sud prvostupanjskom presudom 2000. godine najprije osudio na 45 godina zatvora, a potom mu 2004., po okončanju žalbenog postupka, kaznu smanjio na devet godina. Blaškić je nakon toga i pušten iz zatvora je je odslužio više od 90 posto kazne. 

Slučaj šestorice bosansko-hercegovačkih Hrvata je posljednji kojim će se baviti sud u Haagu i danima već zaokuplja pažnju javnosti u Hrvatskoj, ali i u regiji. 

Koliko je izvjesna oslobađajuća presuda?

Dužnost je odvjetnika da bude optimističan i da se bori do zadnjeg momenta. Mi nismo vidjeli da se Haški sud previše žuri. Činjenica je da sutra završavaju svoj posao, ja bih zaključio da će presude biti potvrđene. Ne mogu spekulirati o tome hoće li kazna biti smanjena.

Što će se dogoditi ako se potvrdi teza o udruženom zločinačkom pothvatu? 

U svim slučajevima sukoba Bošnjaka i Hrvata, sud je utvrdio da se radilo o međunarodnom oružanom sukobu. HVO je radio za račun hrvatskih interesa i bio eksponent hrvatske politike u Bosni i Hercegovini. Samim time, žrtve mogu tražiti odštetu od Hrvatske pozivajući se na to. To je sasvim realno i to će biti potvrđeno. To nam ne odgovara jer ispada da je Hrvatska bila agresor. Deklaracija o Domovinskom ratu čini stvari još kompliciranijim. Druga stvar je udruženi zločinački pothvat koji implicira da su Tuđman, Šušak i Bobetko svjesno koristili ratne zločine za ostvarivanje hrvtskih ciljeva u BiH. Tužiteljstvo se uvijek hvata te konstrukcije kad nema dovoljno dokaza za individualnu odgovornost. Haag mora poslati i političku poruku da je bio blagonaklon prema Miloševiću u presudi Mladiću. Mislim da su vijeća sinhronizirana i da će se isto dogoditi u ovoj presudi, da će Tuđman, Šušak i Bobetko biti izostavljeni. Šestorka bi mogla ostati uključena u udruženi zločinački pothvat.

Mnogo je zamjerki na rad suda. Stvorila se stigma da je to politički sud.

Onaj tko očekuje da će sud u Haagu pisati povijest ovog prostora je u krivu. Haški tribunal odlučuje o krivici točno određenih ljudi u konkretnim slučajevima. Ali bez toga bismo imali pravni kaos i nezadovoljenu pravdu. Ipak, ostalo je nešto pozitivno. Kad bi Milošević došao u zatvor, kad bi Karadžić i Mladić završili u zatvoru… ? Nikada.