Vlada prihvatila samo jedan amandman na prijedlog proračuna

Vijesti 30. stu 201709:17 > 09:18
Vlada RH / Twitter

Vlada je na sjednici u četvrtak odbila zastupničke amandmane na prijedlog proračuna za 2018. godinu, a ministar financija Zdravko Marić najavio je da će prihvatiti samo jedan amandman na prijedlog proračuna izvanproračunskih fondova i to onaj vezano za Hrvatske ceste i sanaciju klizišta.

Zastupnici su na prijedlog proračuna za iduću godinu i prijedloge financijskih planova izvanproračunskih fondova podnijeli ukupno 147 amandmana te dva na prijedlog zakona o izvršenju državnog proračuna, a nakon što se danas izjasne o predloženim amandmanima trebaju donijeti proračun za 2018. godinu.

Po riječima ministra financija, od ukupno 147 podnijetih amandmana, njih 25 nije podnijeto u skladu sa Zakonom o proračunu, dok je jedan povučen.

Najveći dio amandmana na prijedlog proračuna odnosi se na resore znanosti i obrazovanja, demografije, pravosuđa, mora, prometa i infrastrukture, itd.

Ministar financija najavio je da će od podnesenih amandmana samo jedan biti prihvaćen, a odnosi se na Hrvatske ceste i sredstva za sanaciju klizišta.

Predstavnici Vlade tako bi tijekom današnjeg izjašnjavanja u Saboru prihvatili amandman Kluba zastupnika HNS-a na prijedlog financijskog plana Hrvatskih cesta, kojim bi se iznos za sanaciju klizišta povećao za sedam milijuna kuna, dok bi se za taj iznos smanjila stavka kamata na primljene zajmove.

Inače, prijedlogom proračuna za iduću godinu Vlada predviđa da će ukupni prihodi biti na razini od 129 milijardi kuna, što je 6,1 posto više u odnosu na originalni proračun za ovu godinu. Ukupni rashodi bit će 133,3 milijardi kuna ili 5 milijardi viši.

Deficit opće države bit će na razini 0,5 posto BDP-a ili 2 milijarde kuna, dok se stopa gospodarskog rasta projicira u visini od 2,9 posto.

Vlada je u saboru uputila i nekoliko svojih amandmana nomotehničke prirode na konačni prijedlog zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji te dala prethodnu suglasnost svome predstavniku za prihvaćanje amandmana drugih predlagatelja na taj zakon.

Ministar branitelja Tomo Medved izvijestio je da je na konačni prijedlog zakona zaprimljeno 26 amandmana, a da Vlada predlaže prihvaćanje njih četiri – jedan amandman saborskog Odbora za zakonodavstvo, jedan amandman kluba HNS-a, jedan amandman Odbora za ratne veterane i jedan amandman Neovisnih za Hrvatsku.