Reakcije: Utvrđeno je da su počinjeni stravični zločini

Vijesti 03. velj 201511:44 > 11:49
N1(screenshot)

Nakon izricanja presude u Međunarodnom sudu pravde (ICJ) po tužbama za gonocid Hrvatske i Srbije u zagrebačkom studiju N1 televizije presudu komentiraju odvjetnik Veljko Miljević te pomoćnik ministra pravosuđa Ivan Crnčec.

‘Hrvatska nije dokazala svoje optužbe da je počinjen genocid i ne proizlazi nikakva odgovornost Srbije prema Konvenciji o genocidu. Hrvatska tužba se u potpunosti odbacuje’, pročitao je sudac Peter Tomka. Nakon hrvatske, odbačena je i srpska tužba.

Tomka je, čitajući presudu, naveo neke manjkavosti iz hrvatske tužbe. ‘Priloženi su zapisnici policije u kojima su oni sami pisali svjedočenja, ali koji nisu potpisani od nadležne osobe, a neka su bila potpisana naknadno’, naveo je. Također, dodao je, neke izjave nisu potpisali niti pojedinci koji su ih dali. Naveo je i da postoje izjave svjedoka koje također nisu potpisane.

Crnčec: Treba nastaviti proces koji je započet

Pomoćnik ministra pravosuđa Ivan Crnčec kazao je da se Hrvatska nadala da će se nJezina tužba usvojiti, ali da je bila svjesna visokih standarda koje sud ima u ovom slučaju.

“Ova presuda je očekivana, a nama je bitno da je s 11 glasova za i 6 protiv utvrđeno da postoji nadležnost za djela počinjena prije 27. travnja 1992. godine. Vrlo nam je bitno da je jedna sudska pobjeda već ostvarena 2008. godine kada se sud proglasio nadležnim za ovaj slučaj. Mi smo dobili priliku ispričati našu istinu o Domovinskom ratu”, kazao je.

VEZANA VIJEST

Na upit što Hrvatska dalje može učiniti, kazao je da se ovdje radi o tome da nije ostvaren visoki standard genocida, “zločina svih zločina”. Ipak, dodaje da je utvrđeno da je počinjen niz stravičnih zločina. “Mi smo iznijeli niz svjedočanstava i dokaza. I dalje smatramo da te zločine treba procesuirati te da je na Srbiji da to učini pred svojim sudovima. Treba nastaviti proces koji je započeo”, kazao je Crnčec.

N1(screenshot)

“Pred Srbijom je veliki zadatak”

Na upit vidi li mogućnost olakšanja odnosa između Srbije i Hrvatske nakon presude, Crnčec kaže da treba nastaviti surađivati na rješavanju neriješenih pitanja, posebno pronalasku nestalih osoba.

“Ovdje je veliki zadatak pred Srbijom. Utvrđeno je počinjenje stravičnih zločina na području Hrvatske i napadima koji su bili usmjereni na civile. Prihvaćene su naše tvrdnje o ulozi JNA.

Nama je bilo bitno da ispričamo istinu o Domovinskom ratu, o žrtvama, prognanicima, zlostavljanjima, silovanjima… Nismo zadovoljni načinom na koji je Srbija dosad procesuirala ove zločine. Srbija mora još mnogo toga napraviti.

Mi smo ušli u EU te smo itekako unaprijedili mnoge aspekte, a na Srbiji je da to tek učini”, kazao je Crnčec te dodao da Srbija mora dokazati svima da misli ozbiljno i da želi doprinijeti procesu pomirenja i razvoju boljih odnosa sa susjednim zemljama.

Đerić: Ovo što smo danas čuli, to smo znali još prije deset godina

Ishod postupka bio je očekivan za odvjetnika Vladimira Đerića, koji je presudu komentirao u beogradskom studiju N1.

“Ovaj postupak je naslijeđe vremena Miloševića i Tuđmana te sa žalošću konstatiram da vlasti nakon njih nisu uspjele riješiti taj spor. Politički spor nije riješen i on se nastavio, ali političari nisu imali snage da izađu iz političkih paradigmi. Ovo što smo danas čuli, to smo znali još prije deset godina”, kazao je u beogradskom studiju odvjetnik Vladimir Đerić.

Dodao je da je postojala velika vjerojatnost da će hrvatska tužba biti odbijena te da je srpski odvjetnički tim gajio nade da će protutužba biti prihvaćena. “Cijeloj stručnoj javnosti bilo je jasno kamo ide ovaj spor”, kazao je.

“Treba biti sretan što se više pare neće trošiti na ovakav spor. Treba se okrenuti budućnosti i boljim međusobnim odnosima”, zaključio je.

N1(screenshot)

Selaković: Dokazano je da su Srbi protjerani iz Hrvatske

“Dogodilo se ono što smo očekivali i nema razloga da budemo nezadovoljni. Sud je utvrdio da nije bilo genocida od strane Republike Srbije. To je ispunilo naša očekivanja. Zadovoljni smo što je konstatirano da nije izvršen genocid nad krajiškim Srbima, sud je opovrgnuo jednu tvrdnju Hrvatske, a to je da su krajiški Srbi napustili Hrvatsku na poziv srpskih vlasti. Odlazak Srba iz Hrvatske je posljedica vojne akcije, to je sud potvrdio i zbog toga smo zadovoljni.

Vojna akcija “Oluja” bila je usmjerena na odlazak krajiških Srba s njezinog teritorija. Sud je pozvao obje strane na međusobnu pomoć i suradnju”, kazao je Nikola Selaković, srpski ministar pravosuđa.

Miljenić: Oluja je bila čista vojna operacija, tu priča počinje i završava

“Kada sagledamo presudu, vidimo da je potvrđeno da je na Hrvatsku izvršena agresija koja je vođena iz Srbije. Mi smo bili uvjereni, i danas to smatramo, da su počinjene stvari koje čine genocid.

Svi ti zločini su počinjeni u svrhu stvaranja Velike Srbije. Iako smo odbijeni, zadovoljan sam jer je pokazano što se stvarno dogodilo”, komentirao je iz Haaga hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

“Ovo je proces koji je krenuo prije 15 godina i poštujemo odluku suda. Ovu odluku ne vidim kao neki prijelomni trenutak. Moramo nastaviti surađivati najbolje što možemo”, dodao je Miljenić. Ministar pravosuđa kazao je da je danas naglašeno i pitanje nestalih te da Hrvatska u potpunosti surađuje i otvorena je za suradnju sa Srbijom. Dodao je da je stvarni zadatak obiju zemalja sada upravo pronaći nestale osobe.

“Oluja je bila čista vojna operacija, tu priča počinje i završava”, kaže Miljenić te dodaje da danas nema gubitnika u ovoj presudi, osim žrtava, koje su stvarni gubitnici.

Vesna Crnić Grotić također je naglasila da je standard genocida vrlo teško dokazati, ali je da važno da je utvrđen obrazac postupanja koji se mogao tumačiti i kao genocidna namjera.

“Revizija je nešto što je moguće, međutim povijest suda govori da je to vrlo teško. Trebali bismo imati nove činjenice i saznanja, tako da ne vjerujem da će doći do revizije”, kazala je Crnić Grotić.

N1

Softić: Napokon je utvrđeno što se točno dogodilo

“Ove dvije presude su značajne jer su utvrdile što se točno dogodilo u razdoblju od 1991. godine do 1995. godine. Sud je potvrdio ono što je BiH cijelo vrijeme tvrdila, s time da smo se razlikovali u pravnim kvalifikacijama”, komentirao je iz studija u Sarajevu Sakib Softić.

N1(screenshot)

Miljević: Tužbe su odbijene i genocida nije bilo

Odvjetnik Veljko Miljević komentirao je da vjeruje da Hrvatska neće poduzimati nove poteze, osim u slučaju da se pojave novi dokazi koji bi uvelike promijenili sadašnju situaciju.

“Nije me začudilo što su izjave premijera i predsjednika odmah nakon donošenja presuda i dalje navijačke. Oni u presudi nalaze elemente koji podupiru određene stavove koji su postojali do danas. Nitko ne govori o tome da genocidne namjere nije bilo. Odbijene su i tužba i protutužba, što sam ja prognozirao prije nekoliko dana”, kazao je Miljević.

Upitan o tome kako će javnost reagirati na čak 28 milijuna kuna koje je Hrvatska potrošila na ovaj spor, kazao je da je razumljivo da su hrvatski troškovi veći jer je Hrvatska prva podnijela tužbu.

“Sigurno je da su oni koji su upoznati sa slučajem mogli prognozirati ovakav ishod cijelog slučaja”, zaključio je Miljević.

N1

Puhovski: Hrvatska je doživjela veći neuspjeh

Politički analitičar Žarko Puhovski ocjenjuje da je odbacivanjem tužbi Hrvatska doživjela veći neusjpeh.

“U osnovi je tako da je Hrvatska doživjela veći neusjpeh, jer je ona pokrenula tužbu, ali je Srbija prošla lošije, jer je Sud prihvatio više elemenata hrvatske tužbe, nego srpske protutužbe”, izjavio je Puhovski za agenciju Beta.

Upitan hoće li se i kako presuda odraziti na međudržavne odnose Srbije i Hrvatske, Puhovski je rekao da do sada takve odluke nisu bitno utjecale na odnose, ali da je pitanje hoće li se dati prednost nacionalističkoj ili dobrosusjedskoj retorici.

“U ovom trenutku se čini da u Hrvatskoj jača nacionalistička retorika, a u Srbiji je problem nespremnost srpskih vlasti da u skladu sa svojim zakonima procesuiraju Vojislava Šešelja”, dodao je Puhovski.