"Snaga Amsterdamske koalicije leži u tri stvari"

Vijesti 06. pro 201709:20 > 09:24
N1

Europarlamentarac Ivan Jakovčić komentirao je najave o osnivanju tzv. Amsterdamske koalicije.

Što možete reći o tzv. Amsterdamskoj koaliciji, koju bi činili IDS, GLAS i stranka Pametno?

Ja sam još od ’92. stvarao koalicije, bilo ih je puno u kojima sam sudjelovao, ali čini mi se da ovdje imamo tri stranke koje unaprijed imaju vrlo sličan svjetonazor na zanimljivim temama. Pretpostavke za tu koaliciju u tom kontekstu vidim vrlo realno i ozbiljno. Izjave od predsjednika stranaka, Anke Mrak Taritaš, Borisa Miletića i Marijane Puljak idu u pravcu da postoji senzibilitet za daljnje razgovore. Imat ćemo ih u subotu u Zagrebu i treba se dogovoriti da se napravi odličan program. Šaljiv je naziv Amsterdamska koalicija, ne vjerujem da će on ostati, ali je dobro da smo na neki način izašli s tom inicijativom i onaj koji se toga dosjetio, meni je to simpatično i duhovito.

Što je realna snaga te koalicije i hoćete li zajedno izaći na sljedeće parlamentarne izbore?

Mislim da je prerano govoriti o tome hoćemo li uopće zajedno na izbore, ali snaga koalicije leži u tri stvari: za IDS je ogromno iskustvo koje ima u upravljanju Istrom, vrlo uspješnom, jer svi rezultati pokazuju da Istra prednjači i da je najrazvijenija regija u Hrvatskoj. GLAS ima niz izvanrednih pojedinaca, naročito predsjednicu Mrak Taritaš, koja je izrazito popularna osoba. Stranka Pametno je veliko osvježenje na političkoj sceni. Bio sam zadovoljan razgovorom s gospođom Puljak, oni unose razinu svježine u politiku.

Je li ovo odmicanje od SDP-a?

Ne bih rekao da je to odmicanje od SDP-a, niz važnih i utjecajnih kolega, poput primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine, stalno govore o tome da SDP treba samostalno na izbore. Ja to mogu razumjeti, ali onda manje stranke kao IDS moraju uzeti to u obzir i da SDP ne računa na nas, što je potpuno legitimno i razumljivo. Moramo se prilagoditi toj situaciji i mislim da je to odlično. Mislim da bi takva jedna koalicija, ako to predsjednici naših stranaka i članstvo to prihvate, mogla polučiti dobar rezultat.

Vjerujete li da bi takva koalicija mogla prijeći izborni prag?

Ja mislim da da, oko toga nemam dvojbe, Hrvatskoj treba svježina, ali prerano je o tome govoriti. Jake koalicije se ne grade preko noći, za to su potrebni mjeseci ili čak i više vremena da bi se izbrusila prava programska osnova i steklo povjerenje birača.