Policija uhitila krivolovce ptica na Neretvi

Vijesti 07. pro 201715:33 > 15:34
Ilustracija

Dva krivolovca na području rijeke Neretve, od kojeg jednog u rezervatu za ptice, uhvatila je policija u noći sa srijede na četvrtak, javili su Udruge za zaštitu prirode Biom.

Policijski službenici iz Metkovića uhitili su jednu mušku osobu koja je zatečena s puškom i plijenom dok je izlazila iz posebnog rezervata za ptice Prud u dolini Neretve, u koordiniranoj akciji koju je policija provela s Inspekcijom za zaštitu prirode Dubrovačko-Neretvanske županije i Udrugom Biom.

“Na teško prohodnom terenu malo ranije smo uočili istu osobu kako krivolovi na umjetnom jezercu napravljenom radi lakšeg privlačenja ptica i njihovog lova u posebnom rezervatu za ptice,” kazala je koordinatorica akcije iz Udruge Biom Ivana Šarić.

U drugoj policijskoj akciji, koju su samostalno proveli policijski službenici iz Ploča, na ušću rijeke Neretve uhićena je jedna osobu zbog lova izvan lovišta.

“Posljednjih dana uočili smo više čamaca u krivolovu na moru i na jezeru Parila. Radi se o lokacijama gdje je zabranjen lov pri čemu se koriste tzv. vabilice za privlačenje ptice i jaka svijetla, što je zabranjeno,” rekli su z Bioma.

Za kazneno djelo protuzakonitog lova i ribolova predviđena je zatvorska kazna u trajanju od tri godine. Iako je otvorena sezona lova na ptice, zabranjeno je loviti po noći, izvan lovišta te u zaštićenim dijelovima prirode, kažu iz Bimaa.

Na Neretvi godišnje zimuje više od 10.000 ptica, uključujući i nekoliko tisuća jedinki raznih vrsta pataka i liske koje su najviše izložene krivolovu. Delta Neretve je jedno od najvrjednijih močvarnih područja u tom dijelu Europe u kojem se nalaze četiri rezervata za ptice, priopćeno je.