"Vlada će opstati jer je snažan interes ostanka na vlasti"

Vijesti 09. pro 201718:38 > 18:39
N1

Jozo Radoš, predsjedatelj Liberalnog foruma i europarlamentarac, gostovao je u Dnevniku u 18.

Zašto platforma, a ne koalicija liberala?

Logično je da se najprije ispita politički prostor, da se razgovara o tome gdje su stranke zajedno bliske, a nakon toga političkog procesa ide koalicija i izlazak na izbore.

Hoće li ta koalicija biti dogovorena uoči europarlamentarnih izbora, koji se održavaju 2019. godine?

Ja mislim da su najvažniji izbori u Hrvatskoj izbori za Hrvatski sabor, ali izbori za Europski parlament i nakon toga predsjednički izbori mogu biti dobar test te koalicije, njene snage i mogućnosti.

Od vaših kolega čujemo oprez kad je u pitanju suradnja s SDP-om. Što mislite da je glavni problem u ovom trenutku u SDP-u?

Ambicija te grupacije je da definira svoj nezavisan, dovoljno snažan politički prostor, da sami mogu predstaviti politički program na način kako mi mislimo da treba. Koalicija i mogući nastup s SDP-om je stvar koja će se dogovarati u tom času, to je sad izvan fokusa našega interesa.

Smatrate li da građani trebaju okrupnjavanje liberala? 

Taj prostor nije konsolidiran, treba ga učvrstiti, definirati. Mi smo sigurni da sad s malom sinergijom možemo napadati izborni prag, a i da to može biti respektabilna politička grupacija. Na tom prostoru uvijek je bilo 10-15 posto građana koji podržavaju, pitanje je uspješnosti proizvoda koji ćemo ponuditi građanima.

Što mislite o suradnji s Mostom?

Ne treba unaprijed odbacivati suradnju, ali ne vidim da je ta grupacija liberalnih stranaka ovoga časa bliska Mostu. U koalicijama nakon izbora moguće su različite koalicije, važno je da budu transparentne i jasne i da se zna što se zagovara ako se osvoji vlast.

Kako komentirate koaliciju HDZ-a i HNS-a?

Mislim da su koalicije s jednom strankom nakon izbora, a izlazak na izbore s drugom strankom zapravo prilično problematične, gotovo nedopuštene. Zato je naša ambicija da izađemo samostalno, da deklariramo eventualne moguće koalicijske partnere, to znači da smo otvoreni i sa SDP-om, ali nijedna koalicija nije naš prioritet. Mislim da je tako slaba koalicija, s tako slabim koalicijskim partnerom kakav je HNS, na neki način oslabljenim takvim dodatnim ulaskom u koaliciju nema snagu i sve se svodi na mogućnosti transformacije HDZ-a. To se dosad nije dogodilo.

Predviđate li da će dočekati kraj mandata?

To je moguće. Zato što postoji snažan interes opstanka na vlasti, ali to neće biti dovoljno ako nema snage za ozbiljnije pomake. Djelovanje Vlade se svodi na odgađanja i načelne poruke, nema snage ući u ozbiljniju reformu ili se postaviti u ideološkim prijeporima na hrvatskoj političkoj sceni.

Kako komentirate obrat u stavu političkog vrha nakon haške presude šestorki?

Vlada nije smjela na takav način negativno se odnositi prema toj presudi. Haški sud je dio međunarodnog prava, koje je prihvatila Republika Hrvatska. Građani imaju pravo na emotivnu reakciju, ali Vlada ne. Ona treba biti ta koja će voditi prema racionalnom sagledavanju posljedica te odluke i logične su reakcije Europe i mogu završiti mogućom raspravom u Europskom parlamentu. Postoji inicijativa, vidjet ćemo kako će to završiti. Većina liberalno orijentiranih, ljudi koji resprektiraju međunarodno pravo, pita se što se to događa u Hrvatskoj i je li zrela da bude na dnevnom redu Europskog parlamenta. To će se odlučiti ovih dana.

Kako komentirate situaciju sa Slovenijom. Karl Erjavec prijeti tužbama. Kako vidite rješenje i posredstvo Europske komisije?

Mislim da Erjavec blefira, ali svaku međunarodnu tužbu morate ozbiljno shvatiti i pripremiti se. Mi se nismo baš dobro pripremili za sve međunarodne sporove kojima smo bili izloženi. Važno je hoće li dva premijera imati snage nadvladati razlike s one strane političkog interesa. Ja se nadam da hoće, jer ćemo u suprotnom idućih dvadesetak godina u tom prostoru biti izloženi međunarodnim sukobima.

Mislite li da će doći do susreta Plenkovića i Cerara?

To je Plenković rekao, nema razloga da mu ne vjerujemo. Nadam se da ima snage na hrvatskoj i slovenskoj strani.