Šef Ubera: Ima mjesta za još 10.000 vozača

Vijesti 11. pro 201710:13 > 10:16
Nel Pavletic/PIXSELL

Čelni čovjek Ubera u Hrvatskoj, Davor Tremac, dao je ocjenu prijedloga novog Zakona o prijevozu cestovnom prometu, koji je izazvao burne reakcije taksista.

Vlada novim zakonskim rješenjima, ako se ona izglasaju u Saboru, praktički izjednačava uberovce i tradicionalne taksiste. Potonji su zbog toga nedavno prosvjedovali pred Banskim dvorima, vičući kako se pogoduje interesima stranih tvrtki, a njih gura u propast.

“Vidimo to kao pomak u dobrom pravcu. Pozitivno je to što će se smanjiti barijere za ulazak na tržište. Tko god se želi baviti tim poslom, moći će to napraviti bez problema. Jednostavnije će biti doći do licencije i dozvole. Cijena dozvola će biti niža i neće biti potrebno polagati ispit za profesionalnog vozača. Broj dozvola neće više biti ograničen. Loše je to što je ostala dvostruka administracija s licencijama i dozvolama. Prve se izdaju na razini države, a druge u gradovima. Mislim da je to nepotrebno. Ista dokumentacija vam treba i za jedno i za drugo. Također mi se i dalje zalažemo za to da se unaprijed dogovorena usluga prijevoza putnika s osobnim vozilom, koja se naručuje i ugovara elektroničkim putem, regulira kroz novu kategoriju ‘predugovoreni prijevoz’. Ali bez obzira na to, očekujemo da će novi zakon dovesti do povećanja broja taksista i smanjenja cijene prijevoza. Vidjet ćemo kako će se sve to provesti. Tek je 1. prosinca krenula javna rasprava. Možda će biti nekih izmjena. Zatim nas čeka rasprava u Saboru. Puno toga će se uređivati i kroz podzakonske akte”, rekao je Tremac.

“Smatramo da na tržištu ima mjesta za dodatnih 10.000 vozača, čime bismo zadovoljili samo potrebe domaćeg stanovništva. Kad govorimo o turistima, tu smo tek zagrebli površinu. Imamo malo više od četiri milijuna stanovnika i oko 17 milijuna turista koji u jednoj godini posjete Hrvatsku. Skoro osam milijuna njih dođe bez auta. Potreba za prijevozom svaki dan raste. To je velika prilika za naše partnere – vozače i taksiste”, kazao je Tremac u intervjuu za tportal.