'Osuđeni generali nemaju pravo na odličja'

Vijesti 11. pro 201710:40 > 10:40
N1

Potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić gostovao je u emisiji N1 studio uživo.

O posebnoj regulaciji prometa i komemoraciji generalu Slobodanu Praljku

“Svi koji su to počeli su pobjegli van Hrvatske, premijer je u Parizu, a predsjednica je otišla u drugu županiju”.

“Naravno da će na komemoraciju doći dio HDZ-ovih desnih jastrebova, premijer ne kontrolira svoju stranku, nije promijenio HDZ, dobio je izbore na sintagmi “promijenimo Hrvatsku”, a ona nazadaju. Nije promijenio ni stranku, a kamoli Hrvatsku. Zato je i pobjegao u Pariz”.

O reakcijama političara nakon haške presude

“Premijer je apsolutno pogriješio, ponaša se bahato i otresito, osobito prema medijima. Oni peru vlastitu savjest, samo je HDZ locirao, uhitio, transferirao generale. Dobro je rekao ranije Pavle Kalinić “naprosto se prave grbavi”. Ali to naprosto nije fer”.

“Samo su naivni imali velika očekivanja od Haškog suda, globalna politika je tu održala ključnu ulogu… SDP ima svoj stav, poštujemo što se desilo, to je tragičan završetak jednog života. Ne želimo na toj osobnoj tragediji dobivati političke bodove. Ostavljamo to HDZ-u”.

O prijetnjama novinarima

“Ja sam mislio da su ta vremena prošla, ovo su mračne ’90-e. Volio bih da pogledamo kretnje generala Praljka u sudnici, on je bio bistar čovjek i vjernik. To su veliki problemi koji su se vrtili u njegovoj glavi iako je to učinio svjesno jer je napisao oporuku. SDP poštuje njegovu volju i presudu i ne želimo trgovati preko grobova. Ovo što se radi medijima je nevjerojatno, to se nije radilo ni u 90-ima, srećom živimo u digitalnom dobu i narod će vidjeti što smo napravili. Ne znam nijednog političara koji se tako ponašao prema novinarima”.

O oduzimanju odličja osuđenim generalima

“Naravno da to treba napraviti, to je zakon. Svi koji su osuđeni nemaju pravo na odličja, čekamo to”.

Uklanjanje biste Ive Lole Ribara

“Opet je Bandić pao bez ispaljenog metka. Meni je njega žao, ne daju mu ni da uređuje parkove, stavlja biste. Bandić se očito izgubio, pristao je na sve što žele, uvjeren sam da njegov prijedlog neće proći i to će biti pljuska. Govorili su da je Tito antifašist, ali da je nakon 45. postao diktator… Pa zašto se onda prema Ivi Loli Ribaru, koji je umro 43. odnose na takav način. Jasno mi je zašto se to radi ali to danas neće proći. HDZ će biti suzdržan”.

O Sabi koji je izabran za predsjednika vukovarskog SDP-a

“On je napravio što je napravio, išao je u zatvor. On naprosto tamo dobro kotira, za razliku od HDZ-a mi ne skidamo predsjednike preko noći. Poštujemo odluke članova, izabrali su ga u Vukovaru i vidjet ćemo kako će se stvar razvijati. On je izašao iz SDP-a odmah i njegova lokalna sredina ga je primila, mi smo demokratska stranka”, zaključio je Ostojić.