Što će sve poskupjeti, a što pojeftiniti s prvim danom 2018.

Vijesti 14. pro 201716:12 > 16:18
Ilustracija

Uz najavljeno povećanje minimalne plaće, Vlada je za sljedeću godinu najavila i promjene u sustavu trošarina.

Rast će cijena cigareta, dolazi do promjene u sustavu trošarina za automobile, ali i nekoliko drugih promjena;

Već idućeg tjedna se, sukladno najavi Zdravka Marića, ministra financija, može očekivati povećanje cijene cigareta za najviše jednu kunu po kutiji. Vlada je, naime, na sjednici jučer donijela uredbu o visini trošarine na cigarete, sitno rezani duhan i ostali duhan za pušenje, čime se ispunjava obveza koja proizlazi iz Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Uredba će stupiti na snagu objavom u Narodnim novinama, najkasnije do sljedećeg utorka.

Ministar financija je najavio i da se do kraja iduće godine može očekivati smanjenje trošarina za nove automobile, a neslužbeno je Jutarnjem listu potvrđeno da će to smanjenje iznositi 30 posto.

Trošarina na stjecanje rabljenih vozila zamijenit će se upravnom pristojbom koja će se plaćati kod registracije, a ona bi od 1. siječnja 2018. trebala biti 50 posto manja u odnosu na dosadašnju trošarinu. Trošarinski kalkulator Porezne uprave u tom kontekstu govori da bi se za nižu i srednju klasu rabljenih vozila starosti do pet godina trošarine trebale smanjiti u tom dijelu za 700 do 2.100 kuna.

Izmjenama zakona o lokalnim porezima vlasnici motocikala starijih od deset godina neće plaćati taj porez. Tim izmjenama zakona u rujnu ove godine je ukinuto i stupanje na snagu poreza na nekretnine u 2018.

Od 1. siječnja 2018. očekuje se i povećanje bruto minimalne plaće s 3.276 kuna na 3.439,80 kuna.

Jedna od poreznih izmjena koje stupaju na snagu s prvim danom sljedeće godine je izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost kojom je propisano da 1. siječnja 2018. na snagu stupaju odredbe koje se odnose na omogućavanje odbitka 50 posto pretporeza za nabavu ili najam osobnih automobila i drugih sredstava za osobni prijevoz čija vrijednost ne prelazi 400.000 kuna, te povećanje praga za ulazak u sustav PDV-a na 300.000 kuna.

Izmjenama Zakona o porezu na dohodak propisano je da se uzdržavanim članovima uže obitelji smatraju: bračni drug, roditelji poreznog obveznika, djeca do prvog zaposlenja, te punoljetne osobe kojima je porezni obveznik imenovan skrbnikom prema posebnom zakonu. Fizičke osobe koje ostvaruju dohodak od samostalnih djelatnosti koji se može oporezivati u paušalnom iznosu moći će utvrđivati dohodak u paušalnom iznosu dok ne ostvare 300.000 kuna godišnjeg primitaka, piše Jutarnji.