Od sljedeće godine uvodi se tehnički pregled vozila na cesti

Vijesti 14. pro 201719:41 > 19:47
Ilustracija

Od svibnja sljedeće godine na hrvatskim cestama policija i inspektori cestovnog prometa obavljat će tehnički pregled teretnih vozila i autobusa na cesti.

Pravilnik o tehničkom pregledu vozila na cesti, koji je Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo u javnu raspravu, je donesen zbog prilagodbe propisima EU. Inspektori za tehnički pregled na cesti imat će zadatak da godišnje obave početni pregled tehničke ispravnosti na cesti na najmanje pet posto ukupnog broja teretnih vozila i autobusa registriranih u Hrvatskoj.

Informacije o tim pregledima dostavljat će se Europskoj komisiji.

Detaljni tehnički pregled vozila na cesti provodit će se uz pomoć mobilne jedinice za pregled ili u objektu namijenjenom za pregled vozila na cesti ili u stanici za tehnički pregled vozila kao izvanredni tehnički pregled. Ako se nakon detaljnog pregleda utvrde nedostaci, vozač ili vlasnik vozila morat će platiti naknadu za tehnički pregled. Pravilnik stupa na snagu 20. svibnja 2018.

U Udruzi hrvatskih cestovnih prijevoznika (UHCP) zadovoljni su Pravilnikom, za koji kažu da ima intenciju povećati intenzitet kontrola vozila na cesti, a smanjiti broj kontrola u fiksnim tehničkim stanicama, piše Večernji list.