Prijetnje nisu rezervirane samo za političare ili novinare

Vijesti 17. pro 201713:00 > 13:02
N1

Iskazivanje namjere između ostalog ubijanja ili ozljeđivanja, zlo koje straši ili uznemiruje - sve je to, po zakonskoj definiciji, prijetnja. To je, naravno, kazneno djelo. A zbog kaznenih djela - može se i u zatvor.

Sve to, čini se, zaboravljaju mnogi kada poneseni neslaganjem, mržnjom ili nekom drugom negativnom emocijom, pišu na društvenim mrežama. Tako je prošlotjedni TNT u kojem je Nataša Božić s kolegicama razgovarala o presudi BH šestorki, nakon postavljenog, legitimnog novinarskog pitanja o eventualnom oduzimanju odličja – na Facebook stranici N1 televizije zaradila ne samo cijeli niz uvreda, već i prijetnju. Prijavila ju je, a policija to – s obzirom na to da se radi o novinarki, procesuira i po službenoj dužnosti. U manje od 48 sati – policija je počinitelja locirala, posjetila i prijavila. A na sve je reagirao i premijer.

Prijetnje naravno nisu rezervirane samo za političare ili novinare, posebno na internetu. Njima, ali i govoru mržnje izloženi su svi. Kada su u pitanju novinari – lani je devet njih dobilo prijetnje. Policija ih je razrješila pet, a ove godine dosad – bez prošlotjedne prijetnje, novinarima se prijetilo u 12 slučajeva. Do državnog odvjetništva je došlo pet počinitelja.

Taj broj ovogodišnjih prijetnji novinarima iznosi oko 0,34 posto od ukupnog broja prijavljenih. Ove ih je godine, dosad, ukupno bilo 3.446. Od čega su 64 bile poslane na društvenim mrežama. Policija ih je riješila 61. Lani je broj prijavljenih prijetnji bio nešto manji, oko 3.000. Od toga 92 na društvenim mrežama. Dvije policija nije riješila. Dakle, ukupan broj prijava se povećao, no broj prijavljenih prijetnji na internetu se smanjio.

N1

Kada se iz svega toga izdvoje prijetnje potaknute mržnjom, situacija je ovakva: 2016. policiji je prijavljeno tek šest takvih slučajeva.Svi su, kažu u policiji, riješeni. I ni jedan nije bio na društvenim mrežama. Ove godine, dakle do studenog, prijavljeno je sedam mržnjom motiviranih prijetnji. Policija ih je riješila šest. No također ni jedna od njih – do studenog nije bila izrečena na društvenim mrežama. Statistika će se malo promjeniti kada se pribroji i slučaj Nataše Božić. Naime, prijetnje internetom motivirane mržnjom u posljednje dvije godine nisu bile prijavljivane policiji.

N1

 Za prijetnju se može dobiti tri godine zatvora, a kada se prijeti služnenim ili odgovorim osobama, te primjerice odvjetnicima ili novinarima – može se dobiti i pet godina zatvora. S obzirom na to da je internet širokodostupna platforma na kojoj sasvim sigurno ima cijeli niz različitih oblika ne samo prijetnji, već i ostalih djela – nedavno je Središnji ured za razvoj digitalnog društva počeo s analizama. S MUP-om, pučkom pravobraniteljicom i mnogim drugima proučavaju zakonsku regulativu i trebaju, kažu, predložiti potrebne mjere suzbijanja.