Presuda ne mijenja ništa: Uber je u RH oblik taksi prijevoza

Vijesti 20. pro 201719:00 > 19:13
Ilustracija

Iz Luxemburga udarac za Uber. Europski sud pravde odlučio je kako je popularna aplikacija Uber prijevoznička kompanija te da mora djelovati u skladu sa zakonom o prijevozu.

Presuda Europskog suda pravde je jasna. Uber je prijevoznička kompanija, a ne digitalna usluga za dijeljenje prijevoza.

Najžešća konkurencija, taksisti, pozdravljaju ovu vijest.

“Meni je drago što je donesena takva odluka, mislim kad moj poslodavac daje neke određene poreze i prireze, trebao bi i Uber”,kaže taksist Marko Pavlović.

Iako na prvu ova odluka zvuči kao presedan koji bi mogao ići na ruku taksistima, iz Ubera spuštaju loptu na pod.

“Na to upozoravamo sve nadležne institucije već evo preko dvije godine bez rezultata. Dakle, cijela EU Uberu postavlja ograničenja, jedino Hrvatska vlastite zakone prilagođava Uberu”, kaže Božo Miletić, predsjednik udruženja taksi prijevoznika pri HOK-u.

U Hrvatskoj je u pripremi novi Zakon o prometu u čijoj je proceduri predviđena stavka koja izjednačava aplikaciju i taksimetar.

“Hrvatski predlagatelj je posložio zakon upravo tako da je Uber jedan od oblika taksi prijevoza, a ne neka posebna cjelina. Tako da u biti presuda ne mijenja ono što je Ministarstvo predložilo u nacrtu izmjena zakonskih propisa”, kaže Goran Vojković, doktor za prometno pravo.

U većini zemalja, pa tako i u Hrvatskoj, Uber spada pod lokalnu regulativu usluga prijevoza. Problem je što Hrvatska ima vrlo staru i neprilagođenu regulativu. Svjedočili smo čestim promjenama iste koje su često išle u smjeru većeg troška i lošije usluge za građane.

Više pogledajte u prilogu.