Šprlje o Reviziji: Uštedio sam milijune i riješio nezakonito

Vijesti 20. pro 201721:15 > 21:24
N1

Nakon što je Državna revizija objavila da je Ministarstvo pravosuđa dok mu je na čelu bio Ante Šprelje bez natječaja potrošilo 16 milijuna kuna, reagirao je bivši Mostov ministar.

Ministarstvo pravosuđa tijekom prošle godine svoje je rashode pisalo na pogrešnim računima, a Microsoftove licence u iznosu od 16 milijuna kuna nabavilo bez javnog natječaja, samo s jednim odabranim ponuditeljem objavio je Državni ured za reviziju koji je zbog utvrđenih nepravilnosti tom ministarstvu dao uvjetno mišljenje.

Ministarstvo, na čijem je čelu tada bio Mostov ministar Ante Šprlje, provelo je za nabavu Microsoft licenci u ožujku 2016. pregovarački postupak javne nabave bez prethodne objave. S odabranim ponuditeljem je u travnju 2016. zaključen ugovor na određeno vrijeme (do 1. travnja 2017.) vrijedan 16.021.112 kuna s PDV-om. Više čitajte OVDJE.

Na nalaz revizije reagirao je bivši ministar Ante Šprlje.

“Evo vidim da su mediji pokazali interes za Izvješće revizije za Ministarstvo pravosuđa za 2016.godinu i to za dio koji kaže da su se nabavljale licence za Microsoft programe bez prethodne objave. Pošto ljudi ne znaju o čemu se radi, pa odmah pomisle na kriminal, valja pojasniti. 2015. godine (kad nisam bio ministar) je Min.pravosuđa kupilo 3.000 računala za pravosuđe i koristilo programe bez licenci. Kad sam postao ministar, kako to uvijek biva, svaki dan ti prijave novi problem, a jedan dan je to bio ovaj problem. Zbog toga je (uz znanje Središnjeg ureda za javnu nabavu!) proveden pregovarački postupak (dakle po Zakonu o javnoj nabavi!). O problemu tih dugova za licence sam izvještavao i Vladu na zatvorenim sjednicama Vlade i užeg kabineta 2016. godine i tražio da se riješi problem, posebice da Ministarstvo financija riješi probleme zaostalih dugova.

Između opcije gašenja 3.000 računala u pravosudnim tijelima (i plaćanja milijunskih penala Microsoftu) i provedbe pregovaračkog postupka kojim je ušteđen višemilijunski iznos, mislim da nitko nema dileme koja je jedina opcija kako postupiti. Državi je dakle ministarstvo uštedilo milijune i riješilo nezakonitosti, al nije bitno, bitno je da se odere po nekome jer je to “fora” i “čita se”. I da ne zaboravim – zahvaljujem se onim novinarima koji su se raspitali prvo o čemu se radi, pa onda krenuli pisati članak. Korektan i profesionalan pristup im je bio draži od senzacionalizma. Danas je to rijetkost.”, napisao je Šprlje na Facebooku.