"Kad vas rektor tuži znači da radite nešto dobro"

Vijesti 21. pro 201711:30 > 11:32
N1

Student Luka Kovač, protiv kojeg je zbog izjave u vezi s provalom u prostorije Studentskog zbora i studentskih udruga na Hrvatskim studijima Sveučilište u Zagrebu, zastupano po rektoru Damiru Borasu, podnijelo tužbu, pa je kasnije i povuklo gostovao je u emisiji N1 studio uživo.

Ovo je Vaš prvi medijski nastup, nosite majicu na kojoj piše “Nije istina da su studenti Hrvatskih studija u džihadu na rektorat”.

“Ja sam taj neposlušnik. Možda izjava na majici zvuči smiješno, ali to smo morali slati na sveučilišni bilten na kojem su napadnuti studenti da smo mi u džihadu na rektorat”.

Odustalo se od tužbe, rektor je rekao da se trebate ispričati. Jeste li se ispričali?

“Zahvalio bih se svima koji su me podržali. Nisam se ispričao, izjavu nisam povukao, rektor je povukao tužbu nakon dva dana. Mislim da je na to najviše utjecala cijela populacija koja se ujedinila u osudi takvog jednog čina”.

Ostajete pri izjavi?

“Kada je izašla tužba jedan je profesor rekao da ima saznanja o tome što se događalo, možda bi policija trebala s njim razgovarati. Rekao sam da je pritisak uprave moguć. Nisam tužitelj, neka institucije rade svoj posao”.

Kako ste doživjeli tu tužbu, jeste li se prepali?

“Kao kulminaciju svega što se događa već godinu dana, ti stalni pritisci… Nisam se prepao, bilo mi je olakšavajuće kad sam vidio da je samo tužba, da nije nešto u obitelji jer se nisam mogao odmah javiti na telefon kad su me zvali”.

Jeste li se osobno čuli s rektorom?

“Nisam se uopće čuo ni s rektorom ni sa Sveučilištem, ni formalno ni neformalno”.

Koji je bio motiv tužbe?

“Mislim da je glavni motiv tužbe način pritiska na studente koji govore o stvarima koje se događaju na Sveučilištu. Kad vas rektor tuži znači da radite nešto dobro”.

Trenutna situacija na Sveučilištu, kakav je odnos prema studentima?

“Toje duga priča, problem je što imamo akreditaciju da ćemo dalje nastaviti s radom, ali ne znamo kako ćemo nastaviti rad, ne znamo što će biti s nama… “

Što mislite o vjerojatnom protukandidatu na predstojećim izborima za rektora Sveučilišta, Damir Bakiću?

“Bakić je bio jedan od rijetkih koji je rekao nešto na Senatu o ovome. Trebaju razmisliti za koga tamo sjede. Mi ćemo podržati svakog novog rektora koji se prema studentima neće ponašati kao feudalni gospodar prema kmetovima”.