Utvrde li da je ispad vjeroučitelja istinit, bit će udaljen

Vijesti 22. pro 201713:04 > 13:14
Podijeli:
Izvor: N1

"Ja sam stvarno šokirana da se tako nešto može dogoditi u školi. Naravno, da takvom ponašanju mjesta u školi nema", komentirala je ministrica Divjak ispad zagrebačkog vjeroučitelja Krešimira Bagarića.

U zagrebačkoj školi Matija Gubec na Knežiji vjeronauk predaje vjeroučitelj Krešimir Bagarić koji je snimljen je kako učenicima predaje o nasilju, ubojstvima hrvatskih političara koji mu ne pašu, nabijanju glava na kolac.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak potvrdila je da je protiv vjeroučitelja pokrenut postupak:

“Da pokrenut je, mi smo u kontaktu s ravnateljicom škole koja je obavijestila sve nadležne institucije. Ja sam stvarno šokirana da se tako nešto može dogoditi u školi. Naravno, da takvom ponašanju mjesta u školi nema, ali prije svega treba utvrditi činjenice i na temelju činjenica donijetii odluku. Ravnateljica je ta koja je pokrenula sve postupke, mi smo u kontaktu i pomoći ćemo gdje god treba”, kazala je ministrica.

Na pitanje može li se očekivati da će vjeroučitelj biti udaljen iz škole, ministrica je odgovorila: “Ukoliko se pokaže da je to istinito, da.”

Ispad vjeroučitalje zabilježio je učenik škole koji je snimku njegova divljanja poslao redakciji Indexa.

Ravnateljica škole Ljiljana Klinger kratko je komentirala snimku.

‘Temeljem Ugovora RH i Svete Stolice izbor vjeroučitelja u ingerenciji je Katehetskoga ureda, kao i odgovornost za njihov profesionalni razvoj i napredak. Ipak, ako su ovi navodi točni i istiniti, poduzimanje ozbiljnih stručnih i formalno-pravnih sankcija nije upitno. Za ovako drastične prekršaje dužni smo angažirati i ostale za to zadužene institucije’, odgovorila je ravnateljica škole koju, osim djece s Knežije, pohađaju i djeca stranih diplomata na radu u Zagrebu.

U Zagrebačkoj nadbiskupiji glasnogovornik Borna Puškarić za N1 potvrdio da su upoznati sa slučajem.

‘Ured se, kao tijelo nadležno za provedbu školskog vjeronauka, ograđuje od izrečenih stavova g. Bagarića te izražava žaljenje što je zloupotrijebio nastavu vjeronauka. Povjerenstvo Zagrebačke nadbiskupije za dodjelu mandata vjeroučiteljima razmotrit će slučaj i odlučiti o daljnjim postupcima’, objavii su iz Nadbiskupije.