"Brzo smo poručili da govoru mržnje nema mjesta u školi"

Vijesti 23. pro 201715:02 > 15:40
N1

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak komentirala je za N1 slučaj vjeroučitelja koji je šokirao Hrvatsku, a osvrnula se i na Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije obrazovanja, koje je prije par dana održalo konstituirajuću sjednicu.

Snimka na kojoj se čuje kako vjeroučitelj Krešimir Bagarić učenike osnovne škole poziva na mržnju te priziva ubojstvo bivših predsjednika Stipe Mesića i Ive Josipovića te saborske zastupnice Vesne Pusić zgrozila je još jučer ministricu obrazovanja, a danas je istaknula zadovoljstvo brzom reakcijom njezinog tima i škole.

Podsjetimo, vjeroučitelj koji je svojim istupom šokirao Hrvatsku dobit će otkaz, Kaptol se ogradio i izrazio žaljenje, no bez isprike roditeljima, a DORH je zatražio da policija provede izvide.

“Reakcija mog tima u Ministarstvu, kao i reakcija škole bila je vrlo brza jer je vrlo važno na vrijeme poslati poruku javnosti da nema mjesta govoru mržnje u javnom prostoru, a posebno tome nema mjesta u školi”, kazala je danas za N1 ministrica vezano uz slučaj vjeročitelja.

U međuvremenu, javnost, pogotovo ona stručna, ali i šira, iščekuje početak i rezultate rada Posebnog stručnog povjerenstva (PSP) za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i koordinaciju strategija i djelovanja na području obrazovanja i znanosti. 

U Banskim dvorima prije par dana održana je konstituirajuća sjednica PSP-a, a ministrica Divjak danas je za N1 istaknula:  “Mislim da je važno da će se novo Posebno stručno povjerenstvo znatno više otvoriti javnosti jer je transparentnost procesa vrlo bitna. Slanje Akcijskog plana na javnu raspravu upravo je poruka otvaranja rada tog savjetodavnog tijela prema javnosti”.