Kuščević otkrio pronevjeru od dva milijuna kuna

Vijesti 27. pro 201717:39 > 17:44
Ilustracija

Ministar uprave Lovro Kuščević na press konferenciji otkrio je kako je interna revizija u Državnoj školi za javnu upravu otkrila nepravilnosti i više od dva milijuna kuna nezakonito potrošenih za privatne svrhe, među ostalim i korištenje službene kartice za privatne potrebe i fakture bez pokrića.

Zbog toga je jednog osobi koju nije htio imenovati uručen izvanredni otkaz, a DORH-u su podnesene prijave protiv nepoznatih osoba.

“Stupanjem na dužnost ministra uprave, posebnu pozornost posvetio sam zakonitom i transparentnom poslovanju Ministarstva uprave i svim institucijama koje su u našoj nadležnosti, a među njima je i Državna škola za javnu upravu”, rekao je ministar Kuščević.

Kazao je kako ova Vlada i Ministarstvo uprave inzistiraju na tome da svi poslovni procesi, naročito svi procesi vezani uz financije, budu transparentni, u skladu sa zakonom i na dobrobit svih institucija, ministarstva i građana Republike Hrvatske.

Ministar je zatražio od interne revizije Ministarstva uprave da se obavi nadzor poslovanja Državne škole za javnu upravu te su rezultati nadzora ukazali na možebitne nepravilnosti.

“Temeljem uočenih nepravilnosti, novi ravnatelj Škole Rudolf Vujević, kojeg je Vlada Republike Hrvatske 6. studenoga 2017. godine imenovala na mjesto ravnatelja Državne škole za javnu upravu, pristupio je detaljnoj provjeri navoda revizije”, kazao je ministar.

U tom postupku, rekao je ministar, utvrđene su određene nepravilnosti u financijskom poslovanju i korištenju službenih kartica od strane djela rukovodećeg i službeničkog kadra.

“Temeljem utvrđenih nepravilnosti, ravnatelj Državne škole za javnu upravu, uručio je jedan izvanredni otkaz te je o svemu obavijestio Ministarstvo uprave, Vladu Republike Hrvatske te je zatražen dodatni financijski nadzor od strane Ministarstva financija. Podnesena je kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu protiv odgovornih osoba zbog sumnje da su počinile određena kaznena djela u financijskom poslovanju Škole”, priopćio je ministar.

Ministar Kuščević naveo je kako su izvidi u tijeku te da se radi o financijskim nepravilnostima u vrijednosti preko dva milijuna kuna.

“Mislimo da je za taj iznos oštećen državni proračun, a Vlada Republike Hrvatske, Ministarstvo uprave i novi ravnatelj neće tolerirati takva ponašanja. Ovo je poruka svima koji zloupotrebljavaju svoj položaj, bio on dužnosnički ili službenički,”, zaključio je ministar.

Kuščević je kazao kako je prva sankcija već izrečena u obliku izvanrednog otkaza ugovora o radu, proslijeđena je kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu, te će državno odvjetništvo, u skladu sa zakonskim propisima, obaviti potrebne radnje kako bi se ustvrdilo je li bilo obilježja kaznenog djela.