Dobavljači "bruse" svoj kontraprijedlog Anti Ramljaku

Vijesti 29. pro 201718:15 > 18:23
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Marica Vidaković poslala je jasno svoju poruku Anti Ramljaku. Trganjem njegovog prijedoga nagodbe jasno je poručila da Ramljaka čeka ne baš spokojno praznično vrijeme.

Ono što Ramljak očekuje je prijedlog nagodbe iz pera dobavljača, a u kojoj fazi je ta protuponuda provjerio je naš Ivan Hrstić.

Udruga dobavljača Agrokora dovršava svoj prijedlog nacrta nagodbe, koji u ovom trenutku još provjeravaju njihovi pravni stručnjaci, otkrila nam je Marica Vidaković.

No, zahtjev je u suštini bio jasan još otkako je ona slikovito rekla što misli o nacrtu Ante Ramljaka.

“Stručnjaci smatraju da dobavljači imaju šanse ostvariti cilj, iako će sigurno morati pristati na otpise zantno iznad onih o kojima za sada javno govore”, rekla je Vidaković.

A ono što oni pod broj jedan traže jest da im se prizna status vjerovnika cijelog Agrokora, a ne pojedinih kompanija.

“To je velika razlika, nije isto hoćete li vi biti dioničari Konzuma, Jamnice ili tog novog holdinga, i tu se vodi prijepor, domaći dobavljači žele zadržati utjecaj na Konzum, biti direktni dioničari Konzuma, ili dobiti što više dionica tog holdinga, ili neki od njih, koji su se udružili, žele kupiti Ledo, Jamnicu, jer te kompanije oslobođene dugova s imovinom su izvrsne kompanije i na tome se može jako puno zaraditi”, smatra konzultant Drago Munjiza.

Ramljak doista još nije pružio uvjerljivo objašnjenje zašto bi dobavljači u Konzumu imali veći otpis od drugih. To što je njihova roba išla na police Konzuma ne znači da nisu u suštini posuđivali cijelom Agrokoru, baš kao i bankari. No, već onaj dan kad je Vidaković rasparala nacrt – on je napravio veliki korak ususret zahtjevima dobavljača.

“Ajmo sad ovako postavit stvari, mi možemo reći svim dobavljačima pojedinačno da je ukupan iznos koliko će oni oporaviti 100. Znači, oni se moraju između sebe dogovoriti da li će biti toliko solidarni da će netko tko bi eventualno u nekom stečajnom postupnku dobio 50 prepustiti taj svoj dio nekomu tko bi dobio 10, vrlo jednostavno”, rekao je Ramljak.

Naravno, u tom slučaju će biti prijepor koliki bi bio taj ukupan iznos, a tu bi onda i bankari opet morali popustiti.