Zbog salmonele iz dućana su povučene pasta i krema od sezama

Vijesti 05. velj 201514:15 > 14:17
biovega.hr

Zbog prisutnosti salmonele u pojedinim serijama proizvoda s hrvatskog se tržišta povlače Alnaturina "Tahini pasta od sezama", uvoznika dm-drogerie markt, te Rapunzelova "Tahini krema od sezama", uvoznika Biovega, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede na svojim internet stranicama.

Kako se navodi, riječ je o Alnatura “Tahini pasti od sezama” u staklenci od 250 grama (svi rokovi trajanja) i Rapunzel “Tahini kremi od sezama” u staklenkama od 500 g i 250 g (svi rokovi trajanja). Za te je proizvode putem HR RASFF sustava zaprimljena obavijest iz Europske komisije o nalazu bakterija iz roda Salmonella (prisutnost u 25 g) u tahini pasti od sezama njemačkog proizvođača Rapunzel Naturkost.

Pretragama je utvrđena prisutnost bakterija iz roda Salmonella u pojedinim serijama proizvoda. Iako na tržište Hrvatske nisu plasirane nesukladne serije proizvoda, proizvođač je iz preventivnih razloga započeo povlačenje i opozvao sve proizvode u staklenkama, navode iz Ministarstva.

Proizvod je na hrvatsko tržište distribuiran pod nazivima robnih marki Alnatura i Rapunzel preko distributera dm drogerie markt d.o.o. (za proizvod Alnatura) i tvrtke Biovega (za proizvod Rapunzel).

Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja provela je službene kontrole te utvrdila da su tvrtke dm-drogerie markt i Biovega po zaprimljenim obavijestima započele povlačenje i opoziv tih proizvoda, navodi se u objavi Ministarstva. Tvrtke dm Hrvatska i Biovega na svojim su internet stranicama također izvijestile o povlačenju tih proizvoda s hrvatskog tržišta.