Dvoje djece će svjedočiti protiv vjeroučitelja

Vijesti 03. sij 201812:18 > 12:24
Index.hr screenshot

Najmanje dvoje djece iz Osnovne škole Matije Gupca svjedočit će protiv vjeroučitelja Krešimira Bagarića, koji je, kako je Index otkrio, 29. studenog na satu vjeronauka učenike osmog razreda poučavao da je Srbima trebalo nabijati glave na kolce, a Vesnu Pusić i Stjepana Mesića strijeljati ili objesiti te baciti u najbližu septičku jamu.

Jučer su se u medijima pojavile informacije da roditelji odbijaju dozvoliti da njihova maloljetna djeca svjedoče. Zbog toga bi se Općinsko državno odvjetništvo moglo naći u problemima u sudskom postupku jer bi sud mogao odbaciti snimku svećenika kao nezakonitu, a bez roditeljske dozvole djecu se ne smije ispitivati. Međutim, od roditelja čija su djeca bila na satu za vrijeme kojeg je Bagarić pozivao na ubojstva i širio mržnju Index danas doznaje da je samo dio roditelja upitan želi li dozvoliti da njihova djeca svjedoče.

”Nas nitko nije pitao hoće li naše dijete svjedočiti, a hoće ako nas pozovu”, poručili su roditelji djeteta koje je snimilo vjeroučitelja. Iz razgovora s drugim roditeljima i djecom portal doznaje da su roditelji četvero djece odbili dati dozvolu za svjedočenje, a da su jednoj djevojčici dozvolili. Ostale nitko ništa nije ni pitao, tvrde.

Podsjetimo, ravnateljica škole Ljiljana Klinger pokrenula je proceduru izvanrednog otkaza vjeroučitelju, a on je otvorio bolovanje. Liječnička potvrda ipak ga nije spasila pritvora u koji je smješten 29. studenog zbog mogućeg utjecaja na svjedoke.

Izjave vjeroučitelja Bagarića osudila je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, a od njega se ogradila i Zagrebačka nadbiskupija.