Izbrisano 45 tisuća nezaposlenih s Burze rada

Vijesti 09. sij 201817:22 > 17:25
Ilustracija

Zbog nepridržavanja zakonskih odredbi, Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) u 11 mjeseci prošle godine iz evidencije nezaposlenih brisao je preko 45 tisuća nezaposlenih osoba.

Osoba izbrisana iz evidencije ponovo se u nju može vratiti istekom tri ili šest mjeseci, što ovisi o vrsti “prekršaja”.

Državna burza rada, sudeći prema podacima iz mjesečnih biltena HZZ-a, nezaposlene osobe najviše “lovi” na nepridržavanju odredbi o redovitom javljanju savjetniku za zapošljavanje, pa je tako od ukupnog broja privremeno izbrisanih osoba iz evidencije nezaposlenih njih preko 45 tisuća brisano jer nisu aktivno tražili posao.

Sudeći prema najavi Marka Pavića, ministra rada i mirovinskog sustava iz prošlotjednog gostovanja u jednoj od televizijskih emisija, jedan od ključnih planova za ovu godinu je i pročistitit registar nezaposlenih.

To zapravo znači da se pravila za brisanje osoba iz evidencije nezaposlenih neće postrožiti, već olabaviti. Naime, prema sada važećim pravilima nezaposlena osoba koja odbije zaposlenje ili odbije ponuđeni obrazovni program, odnosno prekine ga bez opravdanog razloga, automatski se briše iz evidencije. Tako je zbog odbijanja zaposlenja koje odgovara njihovoj stručnoj spremi i radnom iskustvu lani na šest mjeseci iz registrirane nezaposlenosti brisano ukupno 333 nezaposlenih, dok su zbog odbijanja obrazovanja ili prekida obrazovnog procesa, također na šest mjeseci, brisane 254 osobe.

Istodobno, na tromjesečni period iz evidencije nezaposlenih brišu se osobe koje aktivno ne traže posao, a takvih je lani bilo preko 45 tisuća. No, tako veliki broj nezaposlenih koji su zbog neaktivnosti privremeno brisani iz evidencije ukazuje i kako se savjetnici burze više bave administriranjem nego stvarnim korisnicima na što s burze rada proteklih nekoliko godina upozoravaju, piše Novi list.