Porezna olakšica za inovacije, manje trošarine za automobile

Vijesti 11. sij 201807:14 > 07:40
N1

Na dnevnom redu sjednice Vlade je Nacrt prijedloga zakona o državnoj potpori za istraživačko-razvojne projekte kojemu je cilj pružiti podršku tvrtkama koje se bave istraživanjem, razvojem i inovacijama, i to kroz poreznu olakšicu.

Na početku otvorenog dijela sjednice Vlade može se očekivati da će, kao što to obično čini, premijer Andrej Plenković komentirati aktualne političke događaje, a među gorućim pitanjima su neriješni odnosi sa Slovenijom oko granice, ali i situacija vezana uz župana Alojza Tomaševića.

Također, taman uoči sjednice održava se i druga sjednica Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije i koordinaciju strategija i djelovanja na području obrazovanja i znanosti. I Agrokor je objavio najnovije izvješće o poslovanju, a bit će zanimljivo vidjeti i hoće li se osvrnuti na posjet predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović Turskoj. 


Što se tiče dnevnog reda Vlade i Nacrta prijedloga zakona o državnoj potpori za istraživačko-razvojne projekte kojemu je cilj pružiti podršku tvrtkama koje se bave istraživanjem, razvojem i inovacijama, i to kroz poreznu olakšicu, tvrtke koje ulažu u istraživanje, razvoj i inovacije moći će računati na umanjenje poreza na dobit za stvarne troškove za istraživanje i razvoj, objasnila je dan ranije potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić.

Najveći iznos umanjenog poreza na dobit koji se zbog te potpore neće morati platiti trebao bi iznositi 300.000 eura odnosno kretat će se između 50.000 eura za studije izvodivosti do 300.000 eura za temeljna istraživanja, a uz predviđenu olakšicu umanjenja osnovice poreza na dobit, poduzeća će i dalje moći koristiti druge potpore za istraživanje i razvoj.


Pred članovima Vlade će se, među ostalim, naći i Prijedlog uredbe o načinu izračuna i visinama sastavnica za izračun posebnog poreza na motorna vozila. 
Naime, Vlada je već ranije promijenila zakon te je on stupio na snagu početkom 2018. godine i sada se čeka Uredbu, a s manjim trošarinama, pojeftiniti bi trebali i novi i rabljeni automobili iz uvoza.

Vlada kani osnovati i Vijeće za državnu informacijsku infrastrukturu, a trebala bi donijeti i državno jamstvo u korist Hrvatske poštanske banke d.d. Zagreb i/ili drugih poslovnih banaka u zemlji i/ili inozemstvu, za kreditno zaduženje društva ULJANIK Brodogradilište d.d. Pula, radi provedbe procesa sanacije i financijske konsolidacije društva. 

Dalić je također dan ranije, podsjetimo, kazala da je o zahtjevu Uljanika za sudjelovanjem države u procesu sanacije i restrukturiranja i pokretanju tog postupka službeno obaviještena je Europska komisija što znači da je u tom procesu potrebno određeno sudjelovanje i suglasnost Komisije na proces sanacije i restrukturiranja. 

Naglasila je i da program restrukturiranja i odobravanja državnog jamstva za sanaciju implicira da se, temeljem europskih pravila, kredit koji se dobiva temeljem takvog državnog jamstvo mora vratiti u roku sljedećih šest mjeseci ili se u tom roku treba pronaći strateški partner.

Između ostalog, Vlada bi trebala i verificirati odgovore na zastupnička pitanja postavljena Vladi, uključujući i ona  SDP-ova Peđe Grbina, u vezi s postupanjem hrvatskih policajaca prema izbjeglicama te njegova stranačkog kolege Domagoja Hajdukovića u vezi s Akcijskim planom za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije te GLAS-ove Anke Mrak-Taritaš u vezi s isplatama za dužebrižništvo, održavanje sakralnih i drugih objekata te rad vjeroučitelja.