"Slučaj Tomašević pokazuje da Plenković ne kontrolira HDZ"

Vijesti 14. sij 201809:14 > 09:16
N1

Gosti su TNT-a i novinari Dražen Ćurić i Tihomir Ponoš, koji će govoriti i o problemu ovršnog zakona i preuranjenoj predsjedničkoj kampanji.

Kako komentirate skandaloznu izjavu ministrice Murganić o nasilju župna Tomaševića
“To vam je tako u braku”.

Ponoš: “Ona je tu napravila cijeli niz grešaka i ne znam kako će se ona iz svega dugoročno izvući.”

Izdala je priopćenje, premijer ju je malo izribao.

Ponoš: “Nju premijer svako malo zbog nečega treba ribati.”

Ćurić: “Vi da biste došli na minsitarstku funkciju morate znati što možete, a što nemožete reći. Što se mene tiče, ovakva naknadna pamet ne vrijedi. Ako želite biti ministar morate znati komentirati.”

Ponoš: “Njeno Ministarstvo je zaduženo i za Istanbulsku konvenciju. 3. listopada se trebalo objaviti izvješće o javnoj raspravi, koje još do danas nije objavljeno. U cijelom ovom kolopletu, ovo nije detalj preko kojeg se tek tako treba prijeći.”

Ćurić: “Mi sada govorimo o ministrici koja je drugi ešalon hrvatske politike, ali ni naša najviša politika u ovom slučaju nije reagirala kako je trebala u slučaju Tomašević. Reagirali su samo u trenutku kada su dotjerani pred zid.”

Tomašević, tri mjeseca je trebalo proći da HDZ povuče potez. Na kraju Tomašević povukla optužnicu, može na to utjecati da nije dobila potporu?

Ponoš: “Vjerojatno da. Sigurno je ona i ekonomski ovisna o suprugu. U HDZ-u su s njim tri mjeseca pregovarali i na kraju kad su mu rekli ako do 15. siječnja napravi to i to mi ćemo te izbaciti. Onda je on sam izašao iz stranke, ali su mu rekli ti to ne možeš ti izaći kad želiš, mi smo te izbacili. Ponavljam, iz imovinske kartice župana se vidi da je ona ovisna o suprugu.”

Tomašević je ovako ‘lišo’ prošao zato što je moćan političar ili općenito sustav omogućuje zlostavljačima da se izvuku bez kazne?

Ćurić: “Mislim da je jedno i drugo. Slučaj Tomašević pokazuje koliko predsjednik Plenković u stvari nema potpunu kontrolu u HDZ-u. Meni se čini da je tu HDZ napravio igrokaz, da Tomaševića izbaci, ali da on ostane njihov župan.”

Porazno je za društvo da vrh politike dijeli mišljenje Murganić da je to “obiteljska stvar”. Političari se rijetko oko toga izražavaju, pro forme kad moraju. Iz svih stranaka.

Ponoš: “Meni se čini da je po tome najiskreniji bio Sanader koji je osuđivao nasilje nad žena i uopće u obitelji. Bio sam na konferencijama gdje je o tome govorio. Moj dojam je da kada je o tome govorio, da nasilje nije cool, da je doista bio iskren. To kod njega nije bilo pro forme.”