Stanković: Optimist sam, javilo mi se puno zastupnika…

Vijesti 15. sij 201820:27 > 20:37
Screenshot HRT

Voditelj i urednik HRT-ove emisije Nedjeljom u 2, Aleksandar Stanković, osvrnuo se na reakcije koje je izazvao njegov apel za zaustavljanje mržnje u medijima.

Stanković je svoj komentar objavio na službenoj stranici emisije na Facebooku.

“Svima hvala! Javilo se i više saborskih zastupnika među njima i gost emisije Vlaho Orepić koji tvrde da će podržati inicijativu te staviti zakonski prijedlog u saborsku proceduru. Optimist sam!”, napisao je Stanković.

Podsjetimo, Stanković je na kraju jučerašnje emisije, u kojoj je gostovao bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, podignuo plakat na kojemu je pisalo “Zaustavite mržnju u medijima”.

“Nije normalno da se u javnom prostoru nekome psuju majke, bilo partizanske, bilo ustaške, bilo četničke. Nije normalno bilo kakve majke da se psuju. Nije normalno da se nekome prijeti vješanjem na Trgu bana Jelačića. Nije normalno da se nekome prijeti klanjem i sličnim razbibrigama i da nitko na to ne reagira, čak ni vi, koji to slušate i čitate, pa vam je to i smiješno. Dajte malo razmislite što vam se to događa u glavi”, rekao je Stanković.

“Inače, najjača sorta su mi ovi fakultetski obrazovani krkani, intelektualci koji bace neko malo huškanje na Fejsu pa onda sladostrasno uživaju kad im kojekakvi besprizornici odobravaju, nabijajući na kolac, spaljujući i vrijeđajući zamišljene neprijatelje”, rekao je, među ostalim, Stanković u nedjelju.

“A kad govorimo o medijima, ne samo o Facebooku, država može i mora sankcionirati medije koji dozvoljavaju i potiču iživljavanje na drugima. Portali koji u komentarima prenose prijetnje trebaju biti sankcionirani. Kaže država da tu ne može ništa. To je laž. Naravno da može. Ne može, jedino ako joj odgovara da se svi međusobno mrzimo da ne bi vidjeli lopovluk i korupciju. I evo prijedloga, kad se prijeti, kad se huška i kad se drastično vrijeđa druge ljude, zabranite, recimo, na mjesec dana komentare ispod tekstova. Sve. Ako se to opet ponovi, kazna za nakladnika sto tisuća kuna. Neće se ponavljati. Ovaj apel je u prvom redu usmjeren na sabor, na vladu, na političke stranke i na moju strukovnu novinarsku udrugu da novim zakonskim prijedlogom o električnim medijima konačno stane na kraj nesnošljivosti u medijima”, rekao je Stanković.