Ratifikacija Istanbulske konvencije 2018.?

Vijesti 18. sij 201816:30 > 16:46
Patrik Macek/PIXSELL

HDZ-ovi zastupnici koji se protive ratifikaciji smatraju da ona neće biti ratificirana tako skoro, a možda ni u mandatu ove Vlade

Iako je premijer Andrej Plenković jučer na saborskom aktualcu rekao kako će Vlada do kraja mandata razriješiti sve prijepore proizašle iz Istanbulske konvencije, u Vladi su Večernjem listu potvrdili da će to ipak biti ove godine.

To bitno mijenja situaciju jer prema prvoj izjavi ratifikacija Istanbulske ne bi se dogodila do kraja mandata, a prema odgovoru iz Vlade, bila bi moguća ove godine. Taj se termin poklapa sa zahtjevima HNS-a, HDZ-ova partnera u Vladi, koji inzistira da se do ljetne saborske stanke ratificira konvencija kojoj je cilj sprečavanje i borba protiv nasilja nad ženama.

U HNS-u pak kažu da im Plenković nije obećao ratifikaciju do ljeta, ali ponavljaju da će oni uporno “gurati” da to tako bude. Prije nego što ratifikacija Istanbulske dođe u Sabor, Plenković mora provesti raspravu u HDZ-u jer je obećao tematsku sjednicu Predsjedništva o toj temi zato što nisu svi HDZ-ovi zastupnici voljni podržati ratifikaciju.

Podsjetimo, šef HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je prije dva dana kako HNS od svojih koalicijskih partnera očekuje da na idućoj sjednici Hrvatskog sabora, u što kraćem vremenu, na dnevni red stave glasovanje o Istanbulskoj konvenciji.