Matić Snježani Banović: "Ispričaj se i poklopi se ušima"

Vijesti 19. sij 201808:07 > 08:08
Igor Soban/PIXSELL

Gost Novog dana bio je saborski zastupnik SDP-a Predrag Matić.

Jeste li istina da je SDP na team buildingu u Ogulinu formirao takozvanu vladu u sjedni? Je li vama onda pripao braniteljski resor?

“Nije nikome bilo na pameti stvaranje vlade u sjeni, nego prema preferencijama, znanjima, područjima tko se u Klubu čime bavi tako, su podijeljne akcijske radne grupe koje će biti brze, operativne i reagirati na sva događanja. HDZ nam daje nevjerojatno puno materijala da možemo reagirati, ali dosad je to bilo sporo, čak su i manje stranke brže od nas reagirale pa je ispalo da SDP uopće ne reagira.”

Rekli ste da više nikad ne biste radili u Ministarstvu branitelja, u takvom resoru. Jete li promijenili mišljenje, biste li opet bili ministar branitelja?

“Najvjerojatnije ne bih. Ovo je određeno prema resorima, sigurno da u SDP-u imam najviše znanja vezano uz braniteljsku populaciju. Sigurno u budućnosti ne bih radio nešto takvo jer s takvim ljudima je nemoguće raditi. Ja više nemam želuca raditi s takvim ljudima.”

Spominje se da su neki članovi SDP-a zaobiđeni, isključeni iz ove podjele?

“To nije istina. Svi su članovi Kluba uključeni, mogu raditi u više skupina, ali postoje ljudi u Klubu i to više nije tajna, koji se nikako ne mire s promjenama koje su došle u SDP-u i koji opstruiraju sve. Uvijek su protiv predloženog, ali nemaju rješenja. Rekao sam im da samo govore kao Živi zid, govore što ne žele, a ne što žele.”

Snježana Banović odstupila je s čela Savjeta za kulturu SDP-a, rekla je forma nadvladala. Je li prije toga bilo namjere da je se izbaci s obzirom da je prozvala Borisa Lalovca zbog sumnji u nasilje, a on je već od tih tužbi bio oslobođen.

“To vam je hrvatska politika. U Ogulinu je bila pohvaljena da dobro vodi nama interesantan resor. Žena je, međutim, nastupila s jednom informacijom koja je passé. To je kao da je objavila da je završen Drugi svjetski rat. Tu nemamo nagađanja, odbačeno je sve što mu se stavljalo na teret. Sad se ona našla uvrijeđenom, rekla je odjednom “dajem otkaz”. Radi se o taštini, uvrijeđenoj osobi. Navodno da je ona pola godina u inozemstvu pa nije pratila i to je u redu, ali nije tako morala reagirati. Mogla se ispričati i to je to. Nema to nikakve veze s SDP-om. Ispričaj se, poklopi se ušima i idemo dalje.

To je reakcija nekih naših kolega u Klubu koji se ne mire da je Bernardić legalno izabran predsjednik, sviđalo se to nekome ili ne. Kada dođe vrijeme po Statutu bit će stranačka konvencija, birat će se novo vodstvo… Sve je jasno kao dan, ali netko se ne miri s tim do je do jučer uvjetno rečeno bio velika faca, a sada više do nije. Ne znam brine li se Drago Krpina što nije više u vrhu HDZ-a.”

Očekuje se promjena saborskog Poslovnika. U HDZ-u su rekli kako je namjera više vremena posvetiti sadržaju, a ne distrakcijama. Iz oporbe pak tvrde da se radi o pokušaju “utišavanja”.

“Ja svakoj novoj ideji postupam otvorena srca. Jasno je da nebrojene replike i nadmudrivanje doprinose tome da nas građani doživljavaju kao parazite. Volio bih da kolege iz HDZ-a povedu računa o tome da neće oni biti vječno u poziciji pa da naprave nešto što će biti dobro trenutnoj i budućoj poziciji i opoziciji.

Sigurno sam za skraćivanje beskrajnih replika, ali se ne slažem se s dijelom da stanke idu u doba ručka, mogli su ih onda staviti i iza ponoći pa do dva ujutro. Stanke trebaju biti na početku jer se u njima govori o najaktualnijim temama.

Novi Zakon o upravljanju državnom imovinom bit će alat za uklanjanje “metastaza” procesa otimanja imovine, rekao je u četvrtak tijekom ministar državne imovine Goran Marić, naglasivši kako je u komunizmu imovina bila oduzimana, a kasnije, nama pred očima, otimana. Hoće li se ukloniti to bezvlašće?

“To je jako teško. Kad se radi o HDZ-u mora postojati ručna kočnica. Kada vukovi govore o čuvanju ovaca to je sklizak terene. Marić dobro govori, ali sad kad ima svoje ministarstvo… Kada HDZ-u daje jednom čovjeku da o milijun eura odlučuje osobno… Tu je uvijek jedan problem, to je hrvatski, balkanski problem – ako imamo 100 povjerenstava onda se ne događa ništa, ako jedan čovjek vodi sve on je na skliskom terenu, vrlo podložan korupciji. Treba naći neku mjeru.”

Još jedan zakon koji se najavljuje je onaj o sprječavanju govora mržnje na internetu, odnosno društvenim mrežama.

“Zakon treba donijeti, to je novo vrijeme, moderan način komunikacije. Ako neko kaže “Matić je glup, nesposoban”, to nije govor mržnje. Ako se pak kaže da će se nekoga objesiti, to je nedvojbeno govor mržnje. Sudovi bi to trebali rješavati promtno.

Nekoliko ste puta reagirali na prosvjed braniteljskih udruga pred HRT-om da se s programa nacionalne televizije makne film “Minsitarstvo ljubavi”. Udruge kažu da je na njihovoj strani i ministar branitelja Tomo Medved, da je poslao pismo HRT-u, no Premijer kaže da o pismu nema govora.

“Tu se vraćamo na početak, radi se o takvim licemjerima da je s njima nezgodno biti u istom tramvaju i to onime s više kola, da budete s njima u kompoziciji. Najprije, nisu uopće gledali filmn, ali su si dali za pravo cenzurirati. Tako je bilo i  u šatoru. Po meni je film trebalo vidjeti pa onda komentirati. Ja sam pogledao, to je klasični hrvatski film – ništa, u sat i pol dvije replike na koje se možete nasmijati. Važno je da je premijer decidirano rekao da pismo nije poslano što znači da je ministar slagao udruge. Ali nema veze, “on je naš”. Tako smo proveli 90-e, neka krade i sve, ali “on je naš”. Glavno da se zna prekrižiti pa mu je sve oprošteno.”