Podolnjak: Poslovnik ima ozbiljne demokratske deficite

Vijesti 19. sij 201809:45 > 09:51
N1

U Hrvatskom saboru pripremaju se izmjene Poslovnika koje bi trebale rezultirati učinkovitijim radom na plenarnim sjednicama, a naglasak se stavlja na uvođenju reda u traženju stanki, skraćivanju vremena za replike i povrede Poslovnika. Puno je kritika na najavljene izmjene poslovnika.

Saborski zastupnik Mosta i bivši predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Robert Podolnjak za N1 komentirao je te najave.

“Mi za sada nismo vidjeli prijedlog ili radni materijal o kojem se danima govori u medijima. Tako da ne mogu reći ništa službeno. Mislimo da se tako ne bi smjele raditi izmjene Poslovnika jer je on samo srce prava. Treba postupiti tako da svi klubovi mogu iznijeti svoje prijedloge i ono što bi trebalo mijenjati u Poslovniku. Prošle godine u ovo vrijeme, dok sam bio predsjednik Odbora za ustav, imao sam sastanak s predstavnicima svih klubova i dogovoreno je da će oni iznijeti svoje prijedloge, ali je došlo do promjene parlamentarne većine.

Poslovnik ima ozbiljne demokratske deficite. On nije rađen za demokratski parlament”, kaže Podolnjak.

Manjkavost mu je, upozorava da, prijedlozi opozicije mogu dugo ne doći na dnevni red u sabornici jer, prema aktualnom Poslovniku, predsjednik Sabora gotovo autonomno odlučuje kada će se i hoće li se o nekim točkama raspravljati.

Prijedlog je da se stanke mogu tražiti samo od 13,30 do 15, u vrijeme ručka. Podolnjak kaže da je namjera da javnost što manje prati što se događa u sabornici: “Nastoji se rasprava kanalizirati u neki tremin koji će biti manje interesantan za javnost.”

Što se replika tiče, Podolnjak je mišljenja da replike na izlaganje zastupnika iz vlastitog kluba nemaju smisla, ali da one koje dolaze od zastupnika iz redova drugih klubova ne bi trebalo dirati.