Plenkovića tek čeka gašenje plamena nepovjerenja oko Ine

Vijesti 23. sij 201818:29 > 18:30
N1

Neizvjesno je u Uljaniku, ali s ništa manje brige na svoja radna mjesta gledaju i radnici sisačke rafinerije. Zbog najave Uprave Ine da rafinerija postane logistički centar, što u Stožeru za obranu rafinerije tumače kao najavu stavljanja ključa u bravu, radnici traže hitan sastanak kod premijera.

Tri su glavna scenarija ovakve odluke onih koji upravljaju Inom. Prva je kažu neki, a među njima i premijer, da se radi o već najavljivanoj racionalnoj poslovnoj odluci, no premijer će to očito morati bolje pojasniti jer sindikati, ali i neki koalicijski partneri, smatraju da je to jedan od koraka koji vodi ukidanju rafinerije i njenom pretvaranju u logistički centar.

“Meni nije jasno da se u tijeku pregovora događaju takve stvari i zato smo mi tražili da se donese moratorij na takve odluke. A što reći o izjavama koje smo čuli proteklih dana nakon ove vijesti osim da smo razočarani”, rekao je Predrag Sekulić.

“To je početak zatvaranja cijele rafinerije i očekujem da će tako prosuditi i hrvatska Vlada i Ministarstvo energetike”, smatra HSLS-ov Darinko Kosor.

Slaven Dobrović kao ministar energetkie ostao je zapamćen po izjavi o postfosilnom društvu. No, tvrdi, rafinerija u Sisku danas još ima što raditi “Apsolutno je neprihvatljivo da se pogoni u rafineriji gase. Mislim da je ova najava nastala u situaciji kada hrvatska država prepušta partneru Molu da radi što hoće”.

Dakle, druga opcija je da Mađari zapravo ne namjeravaju stvarno izići iz Ine te provode svoju volju do kraja, bez obzira što se navodno vode pregovori o vraćanju Ine u hrvatske ruke.

No, treća opcija je mnogo intrigantnija. To je zapravo MOL-ova izlazna strategija koja podrazumijeva da iza sebe ne ostave Inu kakva bi im mogla konkurirati.

“Mol je već odavno u izlaznoj varijanti i zato ne želi ništa dobro Ini te su u tom smislu i ovi njihovi potezi. Mislim da su Mađari već davno donijeli odluku o izlasku, samo je pitanje po kojoj cijeni, a prije toga žele uništiti hrvatske rafinerije”, smatra Kosor.

Sindikati idu još i dalje – pitaju postoji li deal između Vlade i MOL-a oko Siska.

“Ne bih želio prejudicirati, ali jednostavno, strah me je dogovora o zatvaranju rafinerije. Time bi se možda umanjila cijena dionica otkupa Siska, Vlada RH bi time izvršila obećano, a s druge strane Mol bi zadržao svoje tržište, jer ovako ili onako su već ovladali dobrim dijelom Inina tržišta”, smatra Sekulić.

Paranoja ili ne, Plenković očito ima mnogo pitanja na koja mora odgovoriti kako bi ugasio plamen nepovjerenja.