Afera prebendari: Bozanić je sve znao?

Vijesti 25. sij 201806:55 > 06:58
N1

Što stoji iza afere s prebendarima? Je li zagrebačka nadbiskupija zbog lošeg poslovanja s nekretninama izgubila desetke milijuna eura? Je li ova afera pokušaj rušenja kardinala Josipa Bozanića?

U emisiji Otvoreno o tome su u srijedu govorili glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić, kolumnist Večernjeg lista Darko Pavičić, odvjetnik Veljko Miljević i Anto Mikić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Berislav Jelinić smatra kako je afera otvorila suštinsko pitanje je li Crkva sposobna upravljati imovinom na način na koji to sada radi. Napomenuo je da u ovom slučaju, nitko ne ruši kardinala Bozanića te da ga eventualno ruše vlastiti propusti. Komentirao je odluku o raspuštanju Zbora prebendara pa kazao kako ju Bozanić nije donio već prihvatio. Ta je odluka u najoštrijoj sankciji, ono što slijedi uputu Vatikana, napomenuo je Jelinić. Istaknuo je i da je Nacional do dokumenata o makinacijama došao preko izvora iz Crkve te istaknuo kako odgovornost kardinala Bozanića postoji jer nije rješavao manjkavo ponašanje u crkvenim redovima s kojim je, Jelinić smatra, bio upoznat.

Veljko Miljević je kazao kako u ovom slučaju nije donijeta presuda već je u upravnom kaznenom postupku, koji se vodi po odrededbama kanonskog prava, donesena izvansudska odluka. Odluka je donesena na temelju pisanih izjava obuhvaćenih tim postupkom i Miljević je upozorio da ona još nije pravomoćna što ostavlja mogućnost žalbe. Istaknuo je i da se bivši dekan Zbora prebendara Mijo Gabrić u ovom trenutku ne može braniti jer bi time narušio pravila koja nalažu da tijekom postupka ne smije govoriti o tome.

‘Ovo promatramo kao da se dogodio kraj Crkve, a možemo promatrati s druge strane – da Crkva ima dobru volju dobro upravljati imovinom i kad se dogodi drukčije, da je spremna popravljati stvari‘, rekao je Anto Mikić. Smatra kako se crkvenom imovinom i dalje dobro upravlja i da ovaj slučaj tu činjenicu ne bi trebao zasjeniti. Dodao je i kako upravljanje crkvenom imovinom može biti još transparentnije i da su u Crkvi toga svjesni. Zabrinut je jer ovakvom aferom, smatra Mikić, Crkva gubi povjerenje vjernika.

Darko Pavičić je rekao kako Crkva u ovom slučaju još ništa nije izgubila nego je svojim nekretninama dodala rizik. Banke još nisu naplatile svoja potraživanja, tek kad banke prodaju hipoteke – Crkva će izgubiti, rekao je Pavičić. Smatra kako je do afere došlo jer se radilo o lošem poslovnom potezu investitora i onoga tko je radio u ime prebendara, javlja HRT.