Jandroković Sabini Glasovac isključio mikrofon

Vijesti 25. sij 201808:28 > 09:35
N1

Izmjene i dopune zakona o obrani te o službi u Oružanim snagama RH, zakonski su prijedlozi o kojima će danas raspravljati Hrvatski sabor. Sjednica je, uobičajeno, započela stankom.

Većina zahtjeva za stankama tiče se ‘aktualne političke situacije’.

Sabina Glasovac je u ime SDP-a upozorila na kaotičnu situaciju na HS-u koja traje već godinu dana, a intenzivirala se u posljednjih nekoliko mjeseci. ”Uz dužno poštovanje autonomiji sveučilišta, ne mogu ostati gluha na mailove, poruke, pozive koje mi upućuju studenti i zaposlenici Hrvatskih Studija koji ukazuju da je situacija alarmantna. Obraćali su se ministrici, rektoru, premijeru, ali nisu dobili odgovor”, rekla je Glasnovac.

Naglasila je kako 1500 studenata i nekoliko stotina nastavnika Hrvatskih Studija muči što imaju nereguliran pravni status, što odlaze najperspektivnijih nastavnika, opada interes za upis određenih programa, sudbina im je neizvjesna, osjeća se nemoć znanstveno nastavnog vijeća koji nemaju mogućnost formiranja postupaka koji se tiču daljnjih zbivanja na Hrvatskim studijima, nego su sve preuzela privremena tijela. ”Privremena uprava nije napravila ništa da regulira status, ali su raspisali su najviše radnih mjesta na nekoj visoobrazovnoj ustanovi u Hrvatskoj”, rekla je Glasovac kojoj je, jer je premašila vrijeme predviđeno za obrazlaganje zahtjeva za stankom predsjedavajući Gordan Jandroković bio prisiljen isključiti mikrofon.

Podsjetimo, izmjenama Zakona o obrani propisuje se obveza služenja u pričuvnom sastavu kako bi se naglasilo da je ona stalna bez obzira je li na snazi obveza služenja vojnog roka.

Pričuvni sastav Oružanih snaga (OS) dijelio bi se na ugovornu i mobilizacijsku pričuvu, a mobilizacijska na nerazvrstanu i razvrstanu.

To će, objasnio je ministar obrane Damir Krstičević, omogućiti proširenje personalne baze za popunu profesionalnog i pričuvnog sastava OS i time omogućiti veću operativnost u provedbi zadaća.

Pomaknuta je najviša dob za različite oblike prijma u vojnu službu, predlaže se da se dobna granica ujednači na 30 godina.