Frljićeva 'Kletva' proglašena događajem godine u Poljskoj

Vijesti 25. sij 201811:05 > 11:08
Nel Pavletic/PIXSELL

Poljske dnevne novine Gazeta Wyborcza dodijelile su predstavi "Kletva", u režiji Olivera Frljića, nagradu Wdecha u kategoriji Događaj godine.

Predstava je nastala u produkciji Teatra Powszechny iz Varšave, premijeru je imala 18. veljače 2017.godine, a inspirirana je istoimenom dramom poljskog književnika i slikara Stanisława Wyspiańskog. Do sada je ostvarila međunarodna gostovanja u Pragu i Berlinu.

Žiri je u obrazloženju nagrade napisao:

– Za predstavu „Kletva“, nagradu Wdecha u kategoriji „Događaj godine“ dobili su autori predstave i predstavnici Teatra Powszechny. To je bila najglasnija premijera ove godine, a možda čak i u posljednjih trideset godina. Potresna je to, izvanredno napravljena predstava, koja je poput nezaustavljivog valjka ušla u poljsko kazalište, Varšavu i Poljsku.

Hrvatski redatelj Oliver Frljić te glumci Karolina Adamczyk, Klara Bielawka, Maria Robaszkiewicz, Barbara Wysocka, Julia Wyszyńska, Jacek Beler, Arkadiusz Brykalski, Michał Czachor, posegnuvši za Wyspiańskim kritički oštro bavili su se problemima poput zlostavljanja djece, porasta rasističkih strujanja te društvenim napetostima koje su prouzročili političari.

Nagradu Wdecha dodijelili smo zbog snažnog stava o političkoj dominaciji katolicizma u Poljskoj, o mržnji prema strancima i ženama, ali i o snobizmu ljevičarske umjetnosti i naših kompleksa. Za političko kazalište koje pogađa u srž, prenosi Večernji list.