Upravitelj Studentskog centra komentirao "aferu kolači"

Vijesti 27. sij 201809:08 > 09:08
N1

U zagrebačkom Studentskom centru u tijeku je postupak utvrđivanja odgovornosti među zaposlenicima sektora Prehrane. Postoje sumnje da je netko naručivao kolače u privatne svrhe, a malverzacije su uočene i sa sastojcima za slastice. O problemima Studentskog centra u Novom danu govorio je njegov sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak.

Kako i kada su utvrđene nepravilnosti u sektoru Prehrane?

“Najprije bih rekao vrlo bitnu stvar – nisam sretan da se na ovaj način piše o SC-u. Ovo su događaji koji ne mogu baciti u sjenu rad SC-a Zagreb. Studentski centar danas funkcionira normalno, studenti jedu sigurno i zdravo, spavaju na kvalitetnom smještaju. Ovaj događaj koji se dogodio, to je zabrinjavajuća činjenica. No kako je izvjesno da će se time baviti nadležne institucije države ja bih pričekao da one obave svoj posao pa će se SC onda očitovati. I radnici i sindikati i ja osobno podržavamo da to treba istražiti. Ja sam sukladno Zakonu o radu i svojim ovlastima, kad sam od nadležnih službi i suradnika dobio određene informacije, postupio u smislu da sam zatražio očitovanje svih u lancu odgovornosti. To sve je zabrinajvajuće.”

Ustanovili ste određene gubitke u sektoru Prehrane?

“Indikatori upućuju da se radi o namirnici koja je zadužena došla u studentsku prehranu, ali se njome neracionalno bavilo. Pokazatelji su upućivali da imamo visoke troškove sirovina u odnosu na broj proizvedenih obroka. Zatečeno je da je vrsta orašastih plodova potrošena daleko više u odnosu na broj proizvedenih kolača.”

Koliko je to u brojkama?

“Preliminarni izvještaji govore o nekoliko stotina tisuća kuna. Zasad bih se zadržao na tome.”

Koliko se često radi nadzor? Je li ovo otkriveno prekasno?

“Pokrenuta je procedura kad smo došli do saznanja. Svako mjesto troška s prehrambenim artiklima mora voditi knjigu dnevnog obračuna potrošnje namirnica. A kroz proizvedeni broj obroka se vidi utrošak sirovina. Imamo saznanja da neke dokumentacije nema ili nije vođena pa se postavlja pitanje zašto toga nema i tako dalje.”

SC je u sanacijskom postupku posljednjih pet godina, za taj ste postupak od države dobili 150 milijuna kuna. U kakvom je trenutačnom stanju SC?

“SC danas redovno plaća sve svoje obaveze. Za 2018. nisu ni planirana sanacijska sredstva. Mi smo dobili sve što je planirano i što nam pripada, a na nama je da mi u ovoj godini donesemo akte o sistematizaciji radnih mjesta i da unutar sustava nađemo određene rezerve za uuštede. Planiramo ove godine završiti sanaciju.”

Jeste li u minusu?

“Nismo, to su netočne infomracije. Mi danas dobro stojimo. S prihodima možemo pokrivati rashode.”

Vi ste taj koji ste u sklopu SC-a osnovali službu cateringa. Postavlja se pitanje posluje li ta služba prema zakonu jer imamo dvije djelatnosti – gospodarsku i jednu koja je sufinancirana od države.

“U SC-u postoji ugostiteljstvo kao dio djelatnosti koja je nesubvencionirana i tu radi 30, 40 ljudi. Kako su ti ugostiteljski objekti vrlo niskog prometa, došli smo u situaciju da bi ti ljudi mogli postati tehnološki višak. Procijenio sam da je bolje da se bavimo cateringom, to imaju svi studentski centri. Sve ono što nije subvencionirani obrok se stavlja opet u prihode studentskog standarda. To nije d.o.o. niti ide u nečiji džep. Mi kada namirnicu koju proizvedemo za catering ona se knjigovodstveno odvaja od subvencioniranog dijela.”

Kako surađujete sa sindikatima i radničkim vijećima?

“Sukladno Zakonu o radu pokušavam maksimalno otvoreno komunicirati, možda se nekad ne složimo što je obaveza obavješćivanja, ali ja držim da sukladno Zakonu ispunjavam svoje obveze u komunikaciji.”

Hoće li poskupjeti studentska hrana i smještaj?

“Ako nastavimo u dinamici kojoj smo počeli sadašnji pokazatelji su vrlo dobri i nema razloga za poskupljenje studentskog standarda.”