Dobavljači spremni uložiti u opstanak Konzuma prije nagodbe

Vijesti 28. sij 201811:06 > 15:02
Ilustracija

Gost Točke na tjedan bio je potpredsjednik za financije Atlantic grupe Zoran Stanković, koji je govorio o tome kako njegova kompanija i ostale velike hrvatske tvrtke namjeravaju zaštititi svoja potraživanja od Agrokora.

Postoji li crta otpisa dugova ispod koje dobavljači neće ići?

“Trenutno nitko ne zna koji će postoci otpisa biti predloženi u nagodbi. Vjerojatno će biti razlike po skupinama dobavljača, ali i unutar samih skupina

Postavlja se pitanje je li država imala potrebu ići s posebnim zakonom. Mislim da nitko od dobavljača ne dvoji da je zakon bio potreban. Bez nejga bi došlo do stečejaja, kolapsa cijele privrede.”

Vjerujete li da će doći do nagodbe? Pregovori još nisu ni krenuli.

“Vjerujem. U interesu je svih da do nagodbe dođe.”

Bitka za članstvo u vjerovničkom vijeću već krenula. Kako vam se čini odluak Trgovačkog suda da vijeće ima svega pet članova? 

“Dobavljači su iznenađeni predloženim modelom i smatramo da nas se zakinulo. Svedeni smo s dva člana u privremenom vijeće na jednoga predstavnika. Dodatno smo razvodnjeni jer je u grupi s dobavljačim i čitav niz drugih, poput HPB-a pa čak i Ministarstvo financija. To je daleko najbrojnija skupina vjerovnika. Imamo redovne sastanke, odlučit ćemo imali smisla ići na žalbu.”

Adris je najavio da će osporavati pravo imatelja obveznica koji su sudjelovali u roll-upu da uopće budu dio vijeća i same nagodbe. Prvenstveno se misli na Knighthead fond. 

“Iz rješenja se vidi da je za sada zaista Knighthead izbačen. Teško je meni reći ispred Adrisa, to je njihova odluka, ali mogu reći da prema tome imam određenu simpattiju. Sve treba sagledati, vjerujem da će Sud sve uzeti u obzir i donijeti ispravnu odluku.”

imam mogu reć iodređenu simpatiju jer je čitav niz problema. zaista, da netko sudjelovanje mrollupu zaštitio velik dio podraživanja. naravno i postupanje i zarada, koji su imali, pa i bond hodleri. da li je bilo realno očekivati da će jamnica ledo i sve ostale potetnije članice moći jamčiti za tolike iznose odnosa. to sve treba sagledati, vjerojem da će sud sve to uzeti u bzir i donijeti ispravnu odluku.”

Je li sad u tijeku, od jedne strane dobavljača i kreditnih institucija, bitka za kontrolu nad Todorićevim carstvom?

“Govorim u ime dobavljača, primarno u ime Atlantic grupe, nitko od nas, prema mojim saznanjima, nema namjeru preuzeti niti jedan dio agrokora. Naš cilj je od početka isti – da sustav nastavi poslovati, da ga se održi na transparentniji način nego što je postojao prije.

Ono što postoji, jest da velik broj kompanija, dobavljača, je spremno sudjelovati u opstanku Konzuma. Mislimo da bi ozbiljna opcija bila da se Konzum dokapitalizira već u procesu same nagodbe.”