Bandić: Termi Zagreb će u Blatu biti, 'fontanica' neće

Vijesti 29. sij 201814:39 > 15:06
PIXSELL

Grad Zagreb ne odustaje od Termi Zagreb, štoviše, kako je najavio gradonačelnik Milan Bandić, projekt ide dalje i to po modelu javno privatnog partnerstva.

Ne idu Terme Zagreb u likvidaciju, nego tvrtka koja nije obavila svoje zadatke, direktorica tvrtke bila je kćer tadašnjeg predsjednika države koji je bio dobar s predsjednikom Uprave Ine – ništa ili jako malo se napravilo: nema više ni predsjednika, niti direktorice, a koncesiju je Ina izgubila i dobio ju je privatni koncesionar s kojim će Grad Zagreb ići dalje u projekt po principu JPP-a, a s obzirom na to da će tamo biti terme, neće biti ‘fontanice’, kazao je ponukan novinarskim pitanjem Bandić na konferenciji za mediji uoči sutrašnje sjednice zagrebačke Gradske skupštine.

Demantirao je tako informacije da će dugo najavljivani, ali ne i realizirani projekt nakon odluke Gradske skupštine biti i formalno ugašen kako su mnogi zaključili vidjevši da na sjednicu stiže Prijedlog zaključka o davanju prethodne suglasnosti za donošenje odluke o prestanku društva, promjeni tvrtke i imenovanju likvidatora trgovačkog društva TERME ZAGREB d.o.o.

N1

Naime, Terme Zagreb uvijek se spominjalo kao projekt koji treba preporoditi Zagreb – na južnom ulazu u grad planirana je gradnja termalnog kupališta i predviđalo se da bi terme, kad se sagrade, koštale oko 350 milijuna kuna, zapošljavale oko 700 ljudi, hotel u sklopu njih trebao je imati četiri zvjezdice za 400 gostiju, kongresni centar, vanjske i unutarnje bazene za 7.000 ljudi, podsjetio je nedavno tportal.

U radnim materijalima za sutrašnju sjednicu Gradske skupštine iznesena je kratka povijest projekta pa se tako možemo prisjetiti da je projekt Termalnog kupališta Zagreb planiran kao sportsko-rekreacijska zona u Novom Zagrebu na lokaciji zapadno od još jednog nikad dosad dosanjanog projekta – Sveučilišne bolnice Zagreb.

Ina je trebala biti vlasnik bušotina, a Zagreb dati zemlju, naime, veći dio eksploatacijskog polja koje se prostire na 54 kvadratna kilometra nalazi se na gradskom, a manji na zemljištu Zagrebačke županije, a namjera osnivača bila je da se nađe strateški partner za realizaciju tog projekta u koji je grad u startu ubacio 1,25 milijuna kuna, a do 2017. godine iz proračuna isplatio još 700.000 kuna dok je Ina u Terme u osam godina uplatila tri milijuna kuna, od čega je 1,75 milijuna kuna bio kratkoročni zajam. 

N1

Međutim, društvo do utvrđenog roka iz objektivnih razloga (legalizacije rudarskih objekata i rješavanja imovinskopravnih odnosa s vlasnicima zemljišta na eksploatacijskom polju) nije ishodilo koncesiju, a pravo na eksploataciju po sili zakona je prešlo na Republiku Hrvatsku.

Prema obrazloženju Grada, koje je upućeno u Gradsku skupštinu, Ina nije dala ponudu za prodaju svog udjela, niti ponudu za prodaju bušotina na GTP-a Zagreb, već je u travnju 2016. dostavila obavijest da imovina vezana uz bušotine na GTP-u Zagreb nije više u njenom vlasništvu. U Gradu smatraju da je tim potezom Ina izgubila interes za eksploataciju geotermalne vode i za postojanje Termi.

Ina je u prosincu prošle godine donijela odluku o pokretanju likvidacije Termi Zagreb, a konačnu odluku o pokretanju postupka likvidacije i imenovanju likvidatora donijet će Skupština Termi nakon ishođenja odluka Ine i Grada Zagreba. Ona je svoja potraživanja u iznosu od 2,45 milijuna kuna prema Termama s naslova kratkoročnog zajma i kamata, najma poslovnog prostora i informatičke opreme otpisala u prosincu 2013. godine.

Ukupna aktiva na posljednji dan 2016. godine iznosila je 563.000 kuna, od čega na dugotrajnu imovinu (riječ je o nematerijalnoj imovini u pripremi – studije i elaborati) otpada 439.000 kuna dok kratkotrajna imovina iznosi 124.000 kuna, a stanje na računu na dan 4. siječnja 2018. iznosilo je 5.938,42 kune, navodi se u obrazloženju prijedloga.

Tko je pak taj privatni koncesionar s kojim će Grad Zagreb ići dalje u projekt po principu JPP-a, možda bi moglo službeno biti jasnije nakon sutrašnje sjednice zagrebačke Gradske skupštine. Možda jer primjerice Bandić je još u listopadu 2015. najavio da će za mjesec dana biti predstavljeni detalji s hodogramom i dinamikom aktivnosti te strateškim partnerom, a sada smo pri kraju siječnja 2018. godine i termama Zagreb javnost se “zabavlja” već osam godina.