Hrvatska počinje s implementacijom dualnog obrazovanja

Vijesti 29. sij 201818:01 > 19:14
N1

Iako se u većini zemalja Europske Unije sustav dualnog obrazovanja pokazao kao izuzetno uspješan model, Hrvatska tek sada počinje s njegovom implementacijom.

No, i to je korak naprijed prema konačnom cilju koji bi trebao biti taj da učenici srednjih strukovnih škola pola obrazovanja provode na praksi.

“Mislim da je praksa jako potrebna za naše zanimanje, jako se cijeni ta komunikacija s drugim ljudima, jako je važno za naše zanimanje i mislim da je malo zapostavljena u današnjem školovanju”, kaže učenik Patrik iz Hotelijersko turističke škole u Zagrebu.

Učenicima većinom ovaj model odgovara, no ima onih koji su dovoljno inovativni pa su osmislili svoj.

“Mislim, to je u redu za većinu ljudi zato što je u principu u ovim poslovima najvažnije iskustvo, ali opet postoje i drugi načini da se to riješi. Naprimjer da imamo web stranicu gdje se mogu spajati poslodavci i zaposlenici, mogli bi određivati određen broj sati, tipa 180 sati moramo odraditi, a nakon toga se možemo stvarno zaposliti za nekakve manje novce, ali opet možemo raditi što u našim godinama puno znači”, kaže Petar.

Na potpisivanju memoranduma čak četvero ministara

“Ono što me ovom prilikom posebno veseli jest da suradnja svih ovih institucija čiji predstavnici ovdje sjede ustvari već traje. Traje cijelu godinu i jedan od naših rezultata su spomenute izmjene i dopune zakona o strukovnom obrazovanju koji pokušava popraviti i ponovno oživjeti pokidane veze između gospodarstva, u ovom konkretnom slučaju obrtništva i sustava obrazovanja”, rekla je ministrica gospodarstva Martina Dalić.

“Trenutačno na Zavodu za zapošljavanje imamo nešto više od 190 tisuća ljudi, ali isto tako preko 20.000 oglašenih radnih mjesta. 68 posto mladih koji su kao ciljna skupina onih o kojima najviše skrbimo i brinemo imaju srednju školu ili niže, a upravo većina oglašenih radnih mjesta traži se za srednjoškolsko obrazovanje ili niže”, smatra ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Za početak, najlakše će se posao naći upravo u gospodarski najjačoj grani, turizmu. Potpisanim memorandumom učenicima strukovnih škola olakšat će se edukacija koja u njihovom slučaju uz dobru teoriju, podrazumijeva i još bolju praksu.