SDP: Bolnica u Zaboku još nije potpisala ugovor s HZZO-om

Vijesti 31. sij 201816:57 > 17:01
Ilustracija

Opća bolnica i bolnica hrvatskih veterana Zabok još nije s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO) potpisala ugovor o financiranju za ovu godinu, samo je ovoga mjeseca dobila obavijest da će joj mjesečni limit iznositi pola milijuna kuna, što ne podmiruje sve njezine potrebe, upozoreno je u srijedu na konferenciji za novinare SDP-a.

SDP traži da se bolnici vrati mjesečni limit od milijun kuna, koliko je iznosio u mandatu bivšeg ministra zdravstva Siniše Varge.

Predsjednik krapinsko-zagorskog SDP-a Siniša Hajdaš Dončić istaknuo je kako je do sada više od 30.000 branitelja prošlo kroz bolnicu, koja dobro obavlja svoj posao iako joj je mjesečni limit prepolovljen još 2016., u vrijeme kad je ministar zdravstva bio HDZ-ov Dario Nakić.

Hajdaš Dončić je izvijestio da je još prije nekoliko tjedana zatražio sastanak s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem ali on nije imao vremena za to, tek je u utorak, valjda potaknut najavom SDP-ove konferencije za novinare, izjavio da će “sve biti u redu”.

Zdravstvenu politiku ne treba voditi na takav način, rekao je Hajdaš Dončić, ne treba raditi razliku između županija i veteranskih bolnica gdje vlast obnaša HDZ i onih kojima upravlja SDP.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar (SDP) kazao je kako je bolnica samo dobila obavijest o limitu u kojoj se dodatak za zbrinjavanje branitelja uopće ne spominje, te podsjetio da je Nakić bez obrazloženja smanjio mjesečni limit za pola milijuna kuna.

Od tada neprestano tražimo da se limit vrati na milijun kuna, jer su u međuvremenu narasli troškovi poslovanja zbog povećanja plaća i prava iz Kolektivnog ugovora. Ponovno stvaramo gubitaša, a županija će morati sanirati dug, ustvrdio je Kolar.

Bivši ministar zdravstva Siniša Varga kritizirao je sadašnju zdravstvenu administraciju jer su ukinuti programi dostupnosti zdravstvene zaštite građanima, kao i programi za branitelje, koji su specifična grupacija. Rekao je kako ga raduje izjava ministra Kujundžića da će sve biti u redu ali, dodao je, “živi bili pa vidjeli”.