U Hrvatskoj "unajmljivanje" radnika uzima sve više maha

Vijesti 05. velj 201808:44 > 08:47
Pixabay (ilustracija)

Angažiranje radnika u Hrvatskoj preko agencija za privremeno zapošljavanje uzima sve više maha – poslodavci mu pribjegavaju zato što im je puno lakše i jeftinije "unajmiti" djelatnika nego ga primiti u stalni radni odnos.

Ustupljeni radnik nema ugovor s tvrtkom u kojoj obavlja posao, nego je njegov poslodavac agencija, koja mu daje i plaću. Tvrtka koja koristi usluge agencije plaća agenciji proviziju za radnika. To je, piše Slobodna Dalmacija, isplativije nego plaćati državi sva davanja i doprinose za radnika.  

Broj ustupljenih radnika, prema statistici Ministarstva rada i mirovinskog sustava koja se odnosi na 2016. godinu, iznosio je 19.327, dok podaci za 2017. trebaju stići do 1. ožujka. .

O zapošljavanju preko agencija nerado se govori, što potvrđuje i Ana Milićević Pezelj, izvršna tajnica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH). U zadnje dvije godine, napominje ona, ne mogu doći do podataka o tomu koliko radnika “iznajmljuju” agencije. 

“Srela sam prije neki dan poznanika koji mi je rekao kako za nužan operativni zahvat ne smije uzeti ni dana bolovanja jer je zaposlen u agenciji koja mu mjesec za mjesecom produljuje ugovor. Možete zamisliti kako je živjeti u takvoj neizvjesnosti! U tim agencijama 99 posto radnika ima ugovor na određeno”, govori Milićević Pezelj.

Djelatnik koji je angažiran posredstvom agencije ne smije se zadržati na radnom mjestu dulje od tri godine. Zakon kaže i da “iznajmljeni” radnik mora imati jednake uvjete rada kao i svi ostali u tvrtki u kojoj je angažiran. To se, međutim, odnosi samo na plaću. 

Radnici zaposleni preko agencija nemaju ista materijalna prava zajamčena kolektivnim ugovorom kao oni koji s tvrtkom, u kojoj obavljaju posao, imaju sklopljen ugovor o radu. To se odnosi na regres, božićnice, pitanje godišnjih odmora, bolovanja i ostala prava iz radnog odnosa, piše Slobodna Dalmacija