"Plenković bi se riješio Ramljaka, ali ne može iz 2 razloga"

Vijesti 05. velj 201808:56 > 08:56
N1

Bivši ministar gospodarstva, Goranko Fižulić gostovao je u Novom danu i komentirao stanje u Agrokoru.

Jesu li plaće savjetnika u okviru standarda za takve poslove ili manje u odnosu na inozemne i ima li elemenata koruptivnih radnji? 

Da bi mogli razumjeti cijenu koju plaća AlixPartners, trebamo krenuti od travnja prošle godine i situacije u kojoj AlixPartners dolazi u Hrvatsku. 10. travnja Ante Ramljak prvi put ulazi u toranjAgrokora kao izvanredni povjerenik, tada je izašao Alvarez, napustio je funkciju direktora za restrukturiranje i lex Agrokor kaže da izvanredni povjerenik treba odrediti međunarodnog savjetnika koji će voditi proces financijskog restrukturiranja koncerna. Ne znamo na koji je način taj cijeli proces obavljen i 25. travnja Agrokor objavljuje da je imenovan AlixPartners. Dva dana nakon što je ušao u Agrokor, Ramljak predstavlja tim. Ono što je važno kazati da Vlada nijednog od njih nije imenovala zamjenikom izvanrednog povjerenika i ta je pozicija do dan danas ostala prazna. U 13 dana pronalaze AlixPartners i ne znamo kad su ljudi iz Ramljakova tima prestali biti savjetnici izvanredne uprave, a kad postaju savjetnici unutar AlixPartners tima i na taj način zapravo dolazi do ovih faktura. Problem je cijene. AlixPartners je ugovorio cijenu ne znamo koliko, ne znamo koliko je bazna cijena i satnica njihovih konzultanata i sve ostale nagrade koje se u takvim situacijama ugovaraju. Srednji i viši menadžment AlixPartnersa ima godišnje plaće koliko iznosi mjesečna naknada hrvatskom konzultantu. Je li to puno ili malo, ostavljam vam na procjenu. Činjenica je da je to javno dostupan podatak. Direktor u Americi zarađuje 120 do 180 tisuća dolara godišnje bruto, a toliko mjesečno naplaćuju u Agrokoru.

Gdje je sjedište AlixPartnersa i zašto se ugovori koji su sklopljeni isplaćuju AlixPartnersu Ukrajina?

Globalne firme, pa tako i konzultantske, imaju želju da plate što manje poreza. Pretpostavimo da je za AlixPartners u Hrvatskoj u njihovoj piramidi nadležan London. Zašto su osnovali podružnicu u Zagrebu, koja je zapravo dio AlixPartners Ukrajine – ne znamo. Činjenica da po tim fakturama ispada da ugovor o suradnji između Texo managementa potpisan 25. travnja, isti dan kad je objavljeno da je AlixPartners postao savjetnik Agrokora. Dolazimo do problema naručitelja, to je izvanredni povjerenik. Skrivati se iza vjerovničkog vijeća nije korektno ni fer, jer je ono imenovano po izvanrednom povjereniku. Mi nakon 10 mjeseci nismo došli ni to stalnog vjerovničkog vijeća koje bi bilo ne samo legalno, nego i legitimno predstavničko tijelo vjerovnika. Mi nemamo legitimni predstavnički organ.

Tko formalizira ugovore i tko ih kontrolira?

Izvanredni povjerenik je Vladin povjerenik, da se cijeli proces odvija u predstečajnoj nagodbi, to bi bila nadležnost suda. Ako imamo samo privremeno vjerovničko vijeće, postavlja se problem kontrole. Nitko nikad nije objavio podatak da je privremeno vjerovničko vijeće izglasalo protivljenje isplati duga prema Zagrebačkom holdingu, koji se odnosi na karte ZET-a i zašto su predstavnici Kraša ili malih dobavljača glasali protiv toga. Mi o tome ništa ne znamo.

Zašto o tome ništa ne zna Martina Dalić?

Meni je teško kazati što zna potpredsjednica Vlade. Ja to ne znam. Mi ne znamo ima li ona veću količinu informacija od onih koje možemo pročitati u službenom izvješću Ramljaka. Mislim da ta cijela priča ne treba biti svedena na to što zna Dalić, a što zna 5700 vjerovnika.

Ugovori nikad nisu bili vidljivi, koliko iznosi račun Ramljaka?

Ramljak ima primanja ograničena člankom zakona, koji kaže da ona ne mogu biti veća od člana bivše uprave Agrokora. Pretpostavimo da su neto primanja negdje do 70 tisuća kuna mjesečno. Da je Tomislav Matić, primjerice, imenovan za zamjenika Ramljaka, za što zakon daje mogućnost, njihova bi primanja bila do tih 70 tisuća kuna. Zato vjerojatno u dogovoru s Vladom nije imenovan pomoćnik, nego su svi bili imenovani savjetnicima AlixPartnersa, koji ih financira. Problem je što se to na krivi način prodaje. U Agrokoru imamo isključivo financijsko restrukturiranje, to je AlixPartners. Problem Agrokora će biti riješen nagodbom, ali 75 posto prihoda Agrokora počiva na Konzumu, kojim se nitko dosad nije bavio, a on ovakav kakav je nema opstojnost. Treba mati poslovno restrukturiranje, a za to u Agrokoru nije zaposlen nitko. Skrivati se iza 70 firmi, sve je jedan veliki spin. Za Jamnicu, Ledo, Zvijezdu, mogu se prodati ovakvi kakvi jesu i ne trebaju izmjene poslovnog modela, ali da bi Konzum i Mercator opstali – moraju doživjeti brojne promjene. Što ćemo nakon nagodbe? Doći će novi vlasnici Konzuma i što, on će za 2 godine otići u stečaj? I to je realan scenarij. Priča koju je uprava zatajila je potpis ugovora s južnoarfičkim fondom koji je vlasnik 4 trgovačka centra u kojima posluje Konzum. 2016. godine je Agrokor prodao 4 svoja prodajna centra. Naravno da uvjeti nisu bili naročiti, najamnine su velike. U narednih 12 godina će izbrojati 57,4 milijuna eura južnoafričkom fondu. O tome nema riječi, nijedne rečenice niti na službenoj stranici Agrokora niti u hrvatskom medijskom prostoru o tome nitko nije ništa kazao.

Zašto o svemu šuti premijer i kakva je pozicija Ante Ramljaka čak i ako se utvrdi da postoje nepravilnosti? Što bi se moglo dogoditi s njim, je li mu pozicija pod uvjetima u roll-up kreditu potpuno nezamjenjiva?

Premijer bi se njega vrlo rado riješio i to se vidi iz primjera i ove njegove šutnje ili ovoga što je rekao Jandroković, ali ne može iz dva razloga. Prvo, da bi to napravio, mora napraviti dogovor s mastermindima roll-up kredita, Knightheadom i Zagrebačkom bankom, jer bez dogovora s njima, cijeli kredit bi dospio. Drugo, ako to stvarno i napravi, u paketu se rješava i Martine Dalić, a ako to sve skupa napravi, na sebe preuzima odgovornost neuspjeha nagodbe, a ako ne napravi i ako i dalje žmiri, šuti i tolerira sve što se događa pod egidom izvanredne uprave u Agrokoru, opet uzima odgovornost i sve skupa opet može završiti neuspjehom. Nije mu zavidna pozicija, problem je nastao onog trenutka kad je Vlada hrabro odlučila imenovati svog povjerenika, dala mu faraonske obvlasti i on počeo raditi što misli da treba. Tad se Vlada našla na skliskom terenu i politika nije toliko brza da parira svima onima koji su se u ogromnom financijskom kolaču pojavili. Bitke tek slijede, one će se tek dogoditi i bit će pušten cijeli niz spinova, korišteni će biti svi medijski utjecaji da bi se baš njihova priča pojavila kao jedini javni interes. Problem je povećavaju li se ili ne rizici za Hrvatsku i je li nešto naučila iz ovoga, da znamo da firma osim što može nastati, može i umrijeti.