Velika koalicija: Nakon Brkićevog istupa u HDZ-u gase vatru

Vijesti 05. velj 201818:44 > 18:56
Patrik Macek, Jurica Galoic/PIXSELL

Ponovno se zavrtjela priča o velikoj koaliciji HDZ-a i SDP-a. Pokrenuo ju je zamjenik predsjednika HDZ-a, Milijan Brkić, govoreći o bijeloj kugi. Pozvao je SDP da sjednu za stol. U lijevom taboru takvu ideju striktno ne odbacuju, ali u HDZ-u nakon Brkića gase vatru.

HDZ-ov Milijan Brkić, govoreći o iseljavanju stanovnika i bijelog kugi na tribini u Frankfurtu, rješenje vidi u suradnji HDZ-a i SDP-a, što su neki protumačili kao veliku koaliciju.

“Nema nama naprijed dok HDZ i SDP ne sjednu zajedno za stol i dogovore se što je najbolje za naš narod i jedinu nam Hrvatsku”,  poručio je Brkić.

Brkić svoje riječi nije htio komentirati, dok u HDZ-u poručuju da velika koalicija ne dolazi u obzir i da na nju nitko ne pomišlja. Ipak, HDZ-ov ministar prometa na to pitanje odgovara diplomatski.

“Razgovaramo sa svim strankama”, kaže Oleg Butković.

Ideju da se Plenković i Bernardić više ne bi trebali nalaziti na suprotstavljenim pozicijama, u SDP-u ne odbacuju.

Već sam rekao  – velika koalicija samo u velikoj nuždi”, kaže Zlatko Komadina.

“Ja mislim da bi to za SDP bilo loše, ali jesam za to da kad postoje određene stvari da o njima treba sjesti i razgovarati”, kaže saborski zastupnik SDP-a Orsat Miljenić.

Most vidi ostvarenje velike koalicije, jer je njihov bivši partner HDZ ostao bez koalicijskog potencijala.

“Mislim da je Milijan Brkić, koji figurura kao predstavnik desne struje, smišljeno izišao da bi relaksirao odnose, a upravo je koalicija s HNS-om pilot-projekt za tu veliku kaoliciju”, kaže Nikola Grmoja, saborski zastupnik Mosta.

Za komentar smo pitali i Hrvatski generalski zbor. Kažu, to u konačnici ne bi bilo loše.

“Ja ne kažem da je vrijeme sazrelo sada, pa i neke anarhističke, dvije najveće stranke bi mogle naći minimum nekakvog dogovora”, kaže Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora.

Dogovora HDZ-a i SDP-a zasad nema. Iako se svako malo opcija velike koalicije testira u javnosti.