AYS: Obitelj i šestero djece vraćeno iz RH, spavali vani

Vijesti 07. velj 201810:11 > 10:22
Facebook/AreYouSyrious

Osmeročlana obitelj, među kojima je bilo šestero djece od kojih je najmlađe imalo samo jednu godinu, u petak vraćeno je iz Hrvatske u Srbiju iako su UNHCR i Hrvatski pravni centar obaviješteni o njihovoj namjeri da zatraže azil u Hrvatskoj, izvijestila je na svojem Facebook profilu organizacija Are You Syrious.

“Još jedno guranje natrag u Srbiju i nasilje prema ženi i djeci”, napisali u svom statusu. Dodaju da je im je jedan član obitelji kazao da je policija udarila njegovu majku te da su natrag morali pješačiti punih osam sati.

“Ono što je još gore je što su djeca prisiljena prespavati noć vani jer UNCHR-ova linija prima pozive tek od 8.30 sati pa nisu ranije mogli ranije pozabaviti slučajem”, stoji u objavi organizacije. Portal Index piše da je obitelj pronađena u mjestu Apaševci.

Uz ovaj status organizacija Are You Syrious je objavila i fotografiju djece iz obitelji koja su noć morala provesti vani na hladnoći.

N1

“Nadam se da će DORH podići optužnice”

Tvrtko Barun, voditelj Isusovačke službe za izbjeglice kazao je u emisiji N1 studio uživo da imaju saznanja o ovom i drugim slučajevima protjerivanja iz Hrvatske u Srbiju koja se događaju posljednjih mjeseci.

“Imamo saznanja s obzirom da imamo ured u Beogradu. U zadnje vrijeme imamo slučajeve ljudi koji tvrde da su iz Hrvatske vraćeni u Srbiju. Oni su tražili azil, ali su ih vratili u Srbiju”, kazao je Barun i dodao kako je nedavno pravobraniteljica u jednom dokumentu pobrojla slučajeve nepravilnosti na granici te ga poslala državnim institucijama.

“Nadam se da će DORH podići optužnice i da će odgovorne osobe odgovarati za takve postupke”, kazao je Barun.