Hoće li moguće ukidanje pomicanja sata donijeti kaos?

Vijesti 08. velj 201813:18 > 13:27
N1

"Ako se ukine pomicanje sata najveće poteškoće bi mogli imati Microsoft ili Google jer će morati raditi promjene na svojim softverima, a problem bi mogli biti i pametni telefoni koji će se morati 'apdejtirati', jedini je trošak u tom dijelu", kaže hrvatski europarlamentarac Davor Škrlec za N1.

Europski parlament usvojio je danas na početku plenarne sjednice u Strasbourgu rezoluciju kojom predlaže odustajanje od režima ljetnog i zimskog računanja vremena u EU.

 Hrvatski europarlamentarac Davor Škrlec za N1 pojasnio je kako je europska povjerenica za promet Violeta Bulc, tijekom rasparave istaknula da bez obzira kakva se odluka donese ona mora biti jedinstva za cijelu Uniju.

“Bulc je rekla da oni bi oni htjeli da se napravi jedna opširna analiza i najviše je brine da to računanje vremena bude jedinstveno za cijelu Uniju odnosno da članice ne izlijeću same sa svojim odlukama”, kazao je Škrlec.

S obzirom da je predložena opširna analiza, koja bi mogla potrajati najmanje godinu da dok se izmijeni bar jedan ciklus ljetnog i zimskog računanja vremena, ovaj sastav Europskog parlamenta sigurno neće donijeti odluku hoće li se ostati na pomicanju sata ili će se trajno ostati na ljetom ili zimskom računanju vremena.

Iako je prijedlog Europske komisije bio da se odmah krene u izmjenu direktive, morat će se još čekati zbog te dodatne analize na kojoj inzistiraju Pučani koji su, kako je rekao Škrlec, tražili da se ide u dublje analize prednosti i nedostataka pomicanja sata ili njegova ukidanja.

“Njihovi amandmani su prošli tako da jedina dobra stvar ta da je Komisja odobrila zahtjev da se mora početi razmišljati o izmjeni direktive. Trebat će se čekati bar godinu dana kako bi se pokrile bar dvije izmjene pomicanja sata”, kazao je.

Ocjenjuje da ukidanje pomicanja sata neće donijeti kaos na tržištu Unije.

“Mislim da veći kaos nastaje zbog pomicanja sata, to izaziva teškoće u prometu. U rezoluciji, svi se slažu, pomicanje sata negativno utječe i na zdravlje, ali se to želi potkrijepiti s dokazima.

Moj ured u Hrvatskoj radio je istraživanje na 1500 ispitanika, različitog spola, dobi i obrazovanja, i preko 85 posto njih izjasnilo se da pomicanje kazaljki na satu uzrokuje zdravstvene probleme i za to su da se ukine pomicanje sata”, kaže Škrlec.

“Ako se ukine pomicanje sata najveće poteškoće bi mogli imati Microsoft ili Google jer će morati raditi promjene na svojim softverima, a problem bi mogli biti i pametni telefoni koji će se morati ‘apdejtirati’, jedini je trošak u tom dijelu”, zaključuje Škrlec.