"Misli li Vučić još da je Srbija do Virovitice i Karlobaga?"

Vijesti 12. velj 201813:52 > 13:54
N1

Povjesničar i ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor gostovao je u emisiji N1 studio uživo gdje je prokomentirao posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj te o pitanjima nestalih i plaćanje ratne odštete.

“Pitanje nestalih ne bi smjelo biti opterećeno politikom. To je točka koja se može danas riješiti ako je dobre namjere. Podaci su jasni, i predsjednik Vučić zna brojke. Ako je dobra namjera to je pitanje od kojeg se može početi. Srpska politika je odgovorna, kao povjesničar mu mogu reći da je njegova uloga vrlo jasna. Sam predsjednik Srbije dolazi u posjet na državnoj razini i to treba poštivati. Nažalost, ovakva situacija s tenzijama je neprestana. Na njemu je kako će ga povijest pamtiti”, smatra Nazor koji je prokomentirao i treba li se Vučić ispričati.

“Važno je čuti misli li on i dalje da je Srbija do Virovitice i Karlobaga. Na njemu je da to jasno kaže. Tadić se ispričao, ali u njegovoj isprici nisam čuo riječ agresija. To ne znači ništa. Tadićev posjet Hrvatskoj je donio novu sramotu, rečeno je da će se vratiti dokumenti iz vukovarske bolnice. Ne volim šminkanje, volim da su stvari jasne. To je bila politička prevara. Ovo danas, to ćemo tek vidjeti. Tu nema ni granica, ni nacionalnosti, ni vjere, svaka obitelj ima pravo sahraniti svoje najmiliije. Nitko me neće uvjeriti da službe JNA nemaju te podatke i da se ne mogu naći ostaci nestalih”, rekao je Nazor te dodao kako su svi zločini poznati i da se zna tko stoji iza njih.

“Može se jedino skrivati mjesto, motivi se ne mogu znati. Povijesni okvir postoji. Iza Ovčare stoji JNA i Vasiljević koji je postao svjedok u Haagu umjesto da mu se sudilo. Normalno je da Hrvatska postavlja pitanje odštete. Stvari su egzaktne, znamo koliko je toga uništeno. Obnovljene su i hrvatske i srpske kuće, a Hrvatska je to sama platila”, rekao je Ante Nazor i dodao kako se treba okrenuti budućnosti ali da se ne može zaboraviti prošlost dok se ne suočimo s njom.

“Inicijativa da se o nekim temama ne razgovara šest mjeseci je infantilna. Činjenice su jasne i na njima trebamo inzistirati. Hrvatska si na temelju dosadašnjih iskustava ne smije dozvoliti da ide na arbitražne sudove.”

O ratnoj odšteti

“Onaj tko je odgovoran će izbjegavati nešto što mu ne ide u korist, potraživanja su velika. To je političko pitanje i moralno je od Hrvatske da ga postavi. Sve imaju kronologiju događaja i ne mogu se preskakivati uzroci. Vučić je taj koji je govorio da je dio Hrvatske Srbija, u Banatu, Srijemu i Bačkoj je protjerano mnogo ljudi, ubijeni su Hrvati u Vojvodini gdje nije ni bilo rata, sve to treba staviti na stol.

Predsjednica je jasno rekla koji je cilj poziva, a Vlada ima obavezu u razgovorima podsjetiti na mnoga pitanja, pa tako i na pitanje odštete. Predsjednica je odabrala pitanje nestalih, to je dobar početni stav za nešto dalje. Ali nemam neke iluzije da će se to pomaknuti s mrtve točke, ali volio bih da me budućnost demantira”, kazao je Ante Nazor.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.