Anto Nobilo: 'Logoraši iz BiH žele nagodbu s Hrvatskom'

Vijesti 19. velj 201810:46 > 11:00
N1

Odvjetnik Anto Nobilo u programu televizije N1 komentirao je mogući zahtjev za odštetom žrtava ratnih logora Hrvatskoga vijeća obrane u ratu u BiH.

“Temeljem presude presude Prlić i drugi, logoraši imaju pravo na postavljanje odštete protiv Hrvatske”, rekao je Nobilo i dodao da će, nakon što se prošlog tjedna susreo s njima u Sarajevu i objasnio svoju pravnu analizu za podizanje tužbi, svima poslati i pisana mišljenja nakon čega će logoraši donijeti odluku hoće li tužiti Hrvatsku.

“Sve presude za ratne zločine koje imamo u Hrvatskoj su presude pojedincima i one su osnov za ishođenje naknade štete. Presuda je utvrdila da su predsjednik Hrvatske, ministar obrane i načelnik Glavnog stožera bili uključeni u udruženi zločinački poduhvat koji se dijelom odnosi i na logoraše. Te činjenice se u parnici više ne mogu propitivati. Država odgovara za štetu koje njezini organi naprave prema drugom. Nedvojbeno je da Hrvatska može odgovarati za štetu koju su počinili predsjednik države, ministar obrane i načelnik Glavnog stožera”, kazao je Nobilo.

Naglasio je kako bi logoraši iz BiH bili najsretniji kada bi se postigla nagodba, ali i dodaje kako je za takav scenarij mogućnost mala.  “Logoraši bi najviše htjeli nagodbu i oni ne žele tužiti Hrvatsku”, rekao je Nobilo i istaknuo primjer Crne Gore koja je svim logorašima isplaćivala odštetu temeljem nagodbe. Smatra kako je vrijeme da Hrvatska zauzme stav zbog “grešaka iz 1993. godine”, ali i procjenjuje da bi korist od nagodbe imala i Hrvatska i BiH te da bi “nagodba bila najbolja za sve”.

“Time bi se relaksirala situacija te bi se pokazalo jedno novo europsko lice Hrvatske”, kazao je Nobilo te dodao kako, unatoč tome, izgledi za nagodbu su “gotovo nikakvi”. Problematičnim za cijeli proces smatra i činjenicu da su se premijer Plenković, predsjednik Sabora Jandroković i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović već izjasnili da su ta traženja neosnovana.

Rekao je da, nakon procesa u Hrvatskoj, logoraši mogu pravnu bitku nastaviti i na Europskom sudu za ljudska prava. 

Pogledajte cijeli razgovor s Antom Nobilom: