"Podizanje tužbi nije u skladu sa sveučilišnim pravilima"

Vijesti 20. velj 201812:08 > 12:14
N1

Bivši rektor Sveučilišta u Zagrebu, Aleksa Bjeliš, gostovao je u programu N1 televizije i komentirao stanje na Zagrebačkom sveučilištu.

Je li Vam teško promatrati ono što se ovih dana događa na Sveučilištu, imali smo zaštitare koji su novinarima zabranili ulazak.

Nije mi teško, to za mene nije neočekivano, Sveučilište nije ovo što smo vidjeli, ja ga poznajem. Priča je znatno dublja, to je posljedica jednog dubljeg stanja, o tome bi se moglo puno razgovarti, a za to sad nemamo vremena.

Uputili ste jedno otvoreno pismo o stanju na Sveučilištu gdje, između ostalog, govorite i o pomračenju u toj obrazovnoj instituciji.

U rektoratu sam proveo 12 godina, od toga osam godina kao rektor, dobar dio tog vremena, bilo je iluzornih pokušaja da se na Sveučilištu naprave reforme kako bi ga uvele u standarde kakvi su prisutni u skoro cijeloj Europi. Vjerojatno je tada bilo prerano za to, a iz toga je proizašla ovakava situacija koja je druga strana medalje. Sadašnje vođenje Sveučilišta je suprotno onom što se trebalo postići.

Želite li uputiti poruku sadašnjem rektoru Damiru Borasu?

Ne, nikad se nije događalo da bivši rektor šalje poruku sadašnjem. Ja poruku šaljem Sveučilištu. U tom sam smislu to naglasio – da se Senat ne vodi u rektoratu. I dalje vjerujem da će se ključne promjene morati događati, njihovo nedogađanje nas je i dovelo do ovog površinskog stanja.

Je li sad prekasno da se stvari na Sveučilištu idu spašavati?

Dovoditi u dilemu je li sada prekasno, isto je kao i otvarati temu da li će ovo Sveučilište opstati ili neće. I dalje nema jasnog ponašanja, to je jedna parmanentna tema koja je u političkim temama bila marginalizirana.

Što kažete o Damiru Bakiću, kakav je on kandidat za rektora?

Damir Bakić je bio u Senatu u zadnjih godina kada sam ga ja vodio, već onda je učio da se stvari ne kreću u dobrom smjeru. Već tada je akumulirao jednu veliku zabrinutost za Sveučilište.

Hoće li Damir Bakić postati novi rektor?

Teško mi je to reći. Ne bih se htio baviti proročanstvima. O budućem mandatu i kako će izgledati ne bih govorio, tu su mnoge nepoznanice koje će se morati razriješiti. O upravljanju zadnje četiri godine, nedvojbeno možete naći odgovore u mom pismu.

Pogoršava li se situacija na Zagrebačkom sveučilištu, ispalo je s liste 500 najboljih u svijetu?

U moje doba smo ušli na tu listu, pa smo opet ispali. Ključno je da se sveučilište stalno regenerira mladim zananstvenicima, odnosno birati one najbolje koji zaslužuju ući na Sveučilište. Tema svih tema je koja je stala negdje 2010. ili 2011. – priprema programskih ugovora, po kojima se zna tko i što radi kako bi Sveučilište moglo funkcionirati.

Je li uvijek bila praksa da se neke sjednice Senata zatvaraju za javnost?

Nije bila uvijek parksa, uvijek su bile otvorene one sjednice s kritičnim temama.

U izbornim vremenima, oko izbora i pripreme kandidatura i izbornog procesa, punu odgovornost i ovlasti ima izborno povjerenstvo. Rektor i njegova ekipa se tada nemaju što uključivati u te teme, na Povjerenstvu je da osigura neutralnost, objektivnost te provođenje izbornog procesa.

Ante Čović, prorektor Sveučilišta u Zagrebu, prije nekoliko dana podnio je tužbu protiv portala srednja.hr. To je samo jedna nizu tužbi, kako to komentirate?

Za mene ne doliči sveučilištu na svaku objekciju iz medija, koja nam se ne sviđa, reagirati tužbama koje kad ih čitaš zvuče kao mehanička spravica koja vrti istu muziku, to za mene nikako nije u skladu sa sveučilišnim pravilima i običajima.