Open Data Day 2018 – vikend građanskih inovacija

Vijesti 23. velj 201810:39 > 11:03
Code for Croatia / Facebook

Otvoreni podaci predstavljaju gorivo za demokraciju, a koje sve koristi donosi i u smislu gospodarskog razvoja - pokazat će konferencija i vikend građanskih inovacija Open Data Day Hrvatska 2018 u Sveučilišnom računskom centru Sveučilišta u Zagrebu SRCE od 2. do 4. ožujka 2018. godine povodom globalnog Dana Otvorenih podataka 3. ožujka.

Konferenciju organizira Hrvatska udruga za otvorene sustave i Internet (HR Open) i njezina ekspertna skupina Programiraj za Hrvatsku te Povjerenik za informiranje, a uz partnerstvo GONG-a i Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu.

Ove godina Dani otvorenih podataka posvećeni su obilježavanju pet godina primjene pravnog okvira za ponovnu uporabu informacija i otvorene podatke u Republici Hrvatskoj. Panel diskusija koja u petak otvara konferenciju prilika je da eminentni govornici i iskusni praktičari rasprave i razmotre praksu i koristi koje su otvoreni podaci stvorili za hrvatsko društvo i gospodarstvo te razmotre izazove i korake koji slijede tijelima javne vlasti i korisnicima kako bi se u punom opsegu primijenio Zakon o pravu na pristup informacijama i Direktiva o ponovnoj uporabi informacija javnog sektora, podsjećaju organizatori. 

Večernji program u dvorani Muller Kina Europa posvećen je aktualnoj raspravi odnosa otvorenih podataka i Uredbe o zaštiti osobnih podataka (GDPR), a prije tribine prikazivat će su u 19 sati dokumentarni film “Demokracija” koji opisuje međuigru unutarnjih i vanjskih svjetova institucija EU i okolnosti koje su utjecale na konačno donošenje Uredbe.

Ključni dio Dana otvorenih podataka – uporaba otvorenih podataka, odvija se tijekom vikenda kada će građanski haktivisti imati priliku raditi u timovima na jednom od predloženih skupova podataka (izborni podaci, putni troškovi članova Vlade, podaci Hrvatskog sabora, eSavjetovanja, mjesni odbori, akti gradonačelnika) ili na skupu po vlastitoj želji.