Riječko sveučilište mijenja način izbora rektora?

Vijesti 24. velj 201813:46 > 13:53
Nel Pavletic/PIXSELL

Sveučilište u Rijeci uskoro bi moglo postati prvo hrvatsko sveučilište koje će promijeniti način izbora rektora.

Ta promjena trebala bi značiti veću demokratičnost samih izbora koji se trenutno na svim hrvatskim sveučilištima provode na identičan način, odnosno pravo glasa prilikom izbora imaju isključivo članovi Senata, piše Novi list.

Tema promjene načina izbora rektora aktualna je već godinama, a aktualna uprava riječkog sveučilišta odlučila je već u prvoj godini svog mandata pružiti mogućnost akademskoj zajednici da iznese svoje stavove i donese odluku o mogućoj izmjeni izborne procedure te napraviti prve korake prema mogućim promjenama.

– Na posljednjoj sjednici Senata otvorena je javna rasprava vezana uz izmjene i dopune Statuta Sveučilišta u Rijeci. Predložene izmjene tehničke su naravi, no najavili smo daljnje izmjene Statuta koje su puno sadržajnije. Jedna od njih je i način izbora rektora. Idemo najprije u analizu postojećih modela izbora rektora u drugim europskim zemljama. Različitih modela je puno, a svaki izborni sustav ima svoje izazove – kazala je Rektorica prof. dr. Snježana Prijić Samaržija kojoj su izmjene izborne procedure bile dio predizbornog programa.

Rektorica vjeruje da “postoji demokratskiji način odabira rektora od postojećeg ekspertističkog”. – Sklona sam širenju izborne baze, no ostaje otvoreno pitanje znači li to da će neki drugi izborni model dati boljeg rektora. U Sloveniji je u izbore uključen veći broj članova akademske zajednice nego kod nas, a to znači i da rektor ima širu podršku. Ono što mi želimo je stručna podrška za glasanje – kazala je rektorica, piše Novi list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.