Ministrica Obuljen Koržinek o pritiscima, Frljiću i Ilčiću

Vijesti 25. velj 201815:02 > 15:04
Ilustracija

Gošća emisije Nedjeljom u dva bila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Na pitanje kako balansira između žestokih kritičara na desnici i ljevice koja joj sugerira kako je neodlučna, kaže kako ona ne osjeća taj pritisak te kako pojedine političke skupine žele od kulture napraviti ideološko bojno polje.

“Nije na meni odabiranje pojedinačnih predstava ili knjiga nego stvaranje sustava koji će omogućiti kulturnim djelatnicima rad”, kazala je.

Na pitanje zašto je ušla u HDZ-a, među ostalim je kazala kako je aktualni predsjednik HDZ-a Andrej Plenković unio u politiku toleranciju,a izbacio presudno ideološke teme.

Progovorila je o tome što bi željela popraviti u kulturnom sektoru.

Treba li umjetnosti imati ‘vjerske i nacionalne osjećaje’ kao što je to jednom ustvrdila?

“To je bilo jedno priopćenje subota ujutro, i sve ono što smo govorili se svodi na sljedeće: U demokratskoj državi svatko ima slobodu izražavanja i svaki umjetnik ima pravo stvarati u slobodi”, kazala je i dodala da je ta izjava dana nakon što je redatelj Oliver Frljić sve neistomišljenike prozvao fašistima.

Kaže da je to mislila kada je u pitanju javno djelovanje umjetnika, a ne sama umjetnička djela.

Na pitanje bi li država mogla financirati nešto poput posljednje Frljićeve predstave ‘Šest lica traži autora’, kazala je da joj smeta što se cijelo hrvatsko kazalište svodi na Frljićeve predstave.

Što se tiče Zakona o elektroničkim medijima i govoru mržnje kazala je kako je govorila o sadržaju koji je na društvenim mrežama koje ne spadaju pod medije. Na pitanje hoće li Vlada i Ministarstvo kulture raditi nešto konkretno za sankcioniranje govora mržnje na internetu, kazala je kako Zakon o elektroničkim medijima ide u izmjene u četvrtom kvartalu.

Na pitanje kako surađuje s Ladislavom Ilčićem i koliko joj njegovi javni nastupi štete.

“Ja se u mnogim stvarima s njim ne slažem. Da se slažem bila bih članica Hrasta, ne HDZ-a. Svatko ima pravo na svoje mišljenje. Mi razgovoramo o radno-pravnom statusu umjetnika, ostalo gdje nastupa kako predsjednik stranke Hrast, to su njegvi osobni stavovi”, kazala je.

Na pitanje bi li Sabor trebao ratificirati Istambulsku konvenciju, kaže da nije dobro upoznata s njom.

“Imam osjećaj da je u raspravama fokus javnosti stavljen na ideloške podjele koje nemaju veze s meritumu. Svaki dokument koje će doprinjeti tome da se smanji nasilje nad ženama, je dobrodošao”, kazala je ministrica, prenosi tportal.